Zobene pahuljice – već dvije žlice čuda čine za probavu

Autor:

Pixabay

Zobene pahuljice namirnica su koju biste, ako još niste, trebali što prije uvrstiti u prehranu. Osim što će vam riješiti dilemu oko toga što doručkovati i već samim time doprinijeti zdravim navikama – jer više nećete preskakati doručak, zobene pahuljice osigurat će vam prijeko potrebna vlakna i nutrijente.

Obiluju vlaknima, sadrže proteine, složene ugljikohidrate, magnezij, željezo, cink, vitamina B kompleks, fosfor, kalcij te imaju malo kalorija – 370 u 100 grama pahuljica. Ne sadrže gluten zbog čega su odlična namirnica za osobe koje su osjetljive na njega te imaju nizak glikemijski indeks zbog čega ih mogu jesti i dijabetičari.

Savršen su doručak

Sjajna je stvar što se vrlo jednostavno pripremaju pa ih možete jesti i u uredu i na terenu. Dovoljno je preliti ih kipućom vodom i spremne su za jelo. Želite li ipak malo bogatiju varijantu zobene kaše, kuhajte ih kratko na mlijeku, začinite cimetom, medom, bobičastim voćem i lanenim sjemenkama ili u njih naribajte jabuku, krušku i dodajte im bademe.

 

Varijacija je bezbroj, što je još jedan plus za zobene pahuljice. Ovi dodaci koje smo nabrojali, ne samo da obogaćuju okus zobene kaše, već joj pridonose i u nutritivnom smislu – antioksidansima, vitaminima, mineralima i zdravim masnoćama. Zobene pahuljice možete jesti i u slanoj varijanti, dodati ih varivima ili pripremiti kao prilog. Također, od njihmožete napraviti granolu, zdrave kekse ili sočne kolače.

 

Postoje četiri vrste zobenih pahuljica – oljuštena zob, rezana zob, krupne i sitne zobene pahuljice. One najjednostavnije za pripremu – sitne ili instant zobene pahuljice nutritivno su najsiromašnije, no i dalje su odličan izbor.

Oljuštena zob sadrži najviše hranjivih tvari (riječ je o cjelovitoj zobi s koje je skinuta opna), no nedostatak joj je što se kuha sat vremena. Instant pahuljice gotove su u dvije minute.

Zdravstvene dobrobiti zobenih pahuljica

Zobene pahuljice su višestruko dobre za zdravlje. Sadrže topiva vlakna beta-glukane, koji ne samo da jačaju imunitet, već i smanjuju razinu kolesterola i šećera u krvi. Redovita konzumacija zobenih pahuljica može pomoći sniziti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Beta-glukan također pomaže u održavanju pravilne funkcije probave, sprječava upale u crijevima i djeluje kao prebiotik.

B kompleks iz zobi čuva živce te pomaže da se opustite i bolje spavate.

Porcija zobenih pahuljica iznosi 30 grama, a već dvije žlice dnevno imaju dobrobiti za organizam – vlakna iz zobene kaše potiču, odnosno reguliraju probavu i pomažu kod zatvora.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.