Znate li zašto se na Praznik rada jede grah?

Autor:

01.05.2020., Djurdjevac - 'Grah to go' formula je kojom su Djurdjevcani doskocili koronavirusu i zabrani okupljanja. Naime, Grad, Turisticka zajednica i restoran pivnica Stari Grad odlucili su nastaviti prvosvibanjsku tradiciju podjelu graha sugradjanima. Medjutim, ovog puta grah je pakiran u posudice za ponijeti doma, a cime je izbjegnuto druzenje i okupljanje, dok su gradjani cekajuci na svoju porciju stajali na sigurnosnom razmaku. rPhoto:Damir Spehar/PIXSELL

Damir Spehar/PIXSELL

Danas se obilježava Međunarodni praznik rada, čiji je cilj ukazati na poteškoće s kojima se radnici suočavaju. Običaj je da se za Prvi maj jede grah. Znate li zašto?

Grah je u Europu stigao u 16. stoljeću. Gianbattista Barpo je u knjizi “Poslastice poljoprivrede i sela” naveo da je ova namirnica naročito zdrava za bubrege i slezenu.

Grah je bio popularan i na dvoru. Kada se Katarina de Medici udala za Henryja II, sa sobom je povela nekoliko kuhara te je u francusku kuhinju “uvela” grah. Naime, smatra se da je ona osmislila recept za cassoulet – složenac od graha, patke i kobasica. Bivši američki predsjednik Ulysses S. Grant je zahtijevao da se na njegovoj inauguraciji 1868. godine služi njegovo omiljeno jelo – zapečeni grah.

Ipak, grah su najviše konzumirali siromašni pa je tako nazvan “sirotinjskom” hranom. U Sjedinjenim Američkim Državama se tijekom Velike depresije poticala konzumacija graha zato što je bogat bjelančevinama i predstavlja odličnu zamjenu za meso.

Energetska vrijednost u 100 grama graha je 333 kalorije, od čega je 60% ugljikohidrata. Zbog toga su radnici i težaci nakon jedne porcije graha bili spremni za dugotrajan i naporan posao. Ova namirnica se inače dijeli ljudima kao simbol pravog radničkog jela.

OZNAKE: Praznik rada, grah

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.