Danas se obilježava Međunarodni praznik rada, čiji je cilj ukazati na poteškoće s kojima se radnici suočavaju. Običaj je da se za Prvi maj jede grah. Znate li zašto?
Grah je u Europu stigao u 16. stoljeću. Gianbattista Barpo je u knjizi “Poslastice poljoprivrede i sela” naveo da je ova namirnica naročito zdrava za bubrege i slezenu.
Grah je bio popularan i na dvoru. Kada se Katarina de Medici udala za Henryja II, sa sobom je povela nekoliko kuhara te je u francusku kuhinju “uvela” grah. Naime, smatra se da je ona osmislila recept za cassoulet – složenac od graha, patke i kobasica. Bivši američki predsjednik Ulysses S. Grant je zahtijevao da se na njegovoj inauguraciji 1868. godine služi njegovo omiljeno jelo – zapečeni grah.
Ipak, grah su najviše konzumirali siromašni pa je tako nazvan “sirotinjskom” hranom. U Sjedinjenim Američkim Državama se tijekom Velike depresije poticala konzumacija graha zato što je bogat bjelančevinama i predstavlja odličnu zamjenu za meso.
Energetska vrijednost u 100 grama graha je 333 kalorije, od čega je 60% ugljikohidrata. Zbog toga su radnici i težaci nakon jedne porcije graha bili spremni za dugotrajan i naporan posao. Ova namirnica se inače dijeli ljudima kao simbol pravog radničkog jela.
Komentari