Apšmalcane mahune pravi su zagrebački specijalitet koji se u glavnom gradu Hrvatske jede već desetljećima.
Riječ je o zelenim širokim mahunama koje se prvotno skuhaju u vodi, a potom preprže na nekoj vrsti masnoće s krušnim mrvicama.
Jelo je dobilo ime prema njemačkoj riječ za masnoću – schmaltz. Krušne mrvice se mogu prepržiti na masti, ulju ili maslacu – na vama je izbor, dok će im dodatnu dozu okusa dati komadići nasjeckanog češnjaka.
Ako želite ovo jelo pretvoriti u konkretniji obrok, s mahunama skuhajte i nešto krumpira i sve zajedno pomiješajte.
Sastojci:
- 500 g mahuna
- 100 g maslaca
- 70 g krušnih mrvica
- 1 do 2 češnja češnjaka
- sol i papar po želji.
Priprema apšmalcanih mahuna:
- Očistite mahune i stavite ih kuhati u posoljenu vodu. Kuhajte ih zajedno s krumpirom narezanim na kocke.
- Mahune skuhajte al dente. Kad povrće omekša, ocijedite višak vode, a mahune stavite sa strane.
- U većoj tavi ili u loncu zagrijte maslac na laganoj temperaturi i dodajte nasjeckani češnjak i mrvice. Pržite nekoliko minuta na laganoj temperaturi, a potom dodajte kuhane mahune i sve dobro promiješajte. Posolite i popaprite po želji.
Poslužite jelo toplo, piše Punkufer.hr.
Komentari