Postoji više sorti bresaka, no njihove su nutritivne vrijednosti vrlo slične. Breskve su također vrlo bogate vodom i osvježavajuće te stoga izuzetno prikladne za konzumaciju na visokim ljetnim temperaturama.
Zdravlje srca
Obiluju betakarotenom, prekursorom vitamina A, koji je nužan za zdravlje očiju i kože. S obzirom na to da su bogate i vitaminom C, pomažu u boljoj asimilaciji željeza u organizam, piše Živim.hr.
Vitamin E koji sadrže učinkovit je u prevenciji nastanka arterijskog plaka i razvoja ateroskleroze, a vitamin B2 je koristan za zdravlje očiju i kože. Breskva sadrži i mineralne soli poput fosfora, magnezija i kalija koji je naročito važan za zdravlje srca.
Zbog visokog udjela vlakana breskve pomažu u snižavanju razine kolesterola u krvi i regulaciji krvnog tlaka. Jedan veći plod osigurava pet do devet posto preporučene dnevne količine vlakana za odraslu osobu. I ovdje valja istaknuti da je najbogatija vlaknima kora ploda.
Energija
Breskva je bogata vitaminom B3, koji sudjeluje u mnogim metaboličkim reakcijama i posebno je zaslužan za stvaranje energije.
Najzdravije su i pružaju najveće osvježenje kad se jedu svježe, no možete od njih napraviti i kompot (pritom pazite na količinu dodanog šećera), dodati ih u kašu ili jogurt za doručak ili od njih napraviti ukusan gusti sok.
Komentari