Graditelji Stonehengea hranili su se slatkim poslasticama koje su sadržavale voće i orašaste plodove, prema društvu English Heritage, koje je vodilo iskapanja. Dokazi pronađeni iskapanjima u Durrington Wallsu, naselju u kojem su gradili spomenik oko 2500 godina prije Krista, sugeriraju da su skupljali i kuhali lješnjake, trninu, divlje jabuke i drugo voće.
Ostaci karboniziranih biljnih ostataka naveli su znanstvenike na zaključke da su postojali recepti kako bi se sačuvala hrana i učinila ukusnijom.
Vjeruje se da su graditelji Stonehengea, na ravnici Salisbury u Wiltshireu, jeli svinjetinu, govedinu i mliječne proizvode, ali do sada nije bilo jasno jesu li jeli slađu hranu ili ne.
Nema izravnih dokaza o korištenju peciva, ali ljudi su u to vrijeme znali uzgajati žitarice i mogli su napraviti pecivo od pšenice, lješnjaka ili brašna od žira.
Pite s mljevenim mesom
Neolitske “pite s mljevenim mesom” mogle su se ispeći pomoću ravnog kamena ili keramičkog lonca zagrijanog u žaru vatre, poput velškog kolača, piše English Heritage.
Volonteri društva English Heritage svakog će ponedjeljka u prosincu peći svečane pite, inspirirane otkrićem, oko ognjišta u neolitskim kućama u Stonehengeu.
Susan Greaney, povjesničarka organizacije, rekla je: “Znamo da su sredina zime i gozbe bile jako važne za graditelje Stonehengea i zahvaljujući projektu Stonehenge Riverside, sretni smo što imamo dokaze koji nam govore da su imali pristup hranjivim tvarima poput voća i orašastih plodova, te da su možda čak imali recepte i kuhali po njima”.
„Dodavanje životinjskih masti lješnjacima i voću bila bi odlična energetska pločica, puna kalorija”.
„Takva se hrana mogla jesti za proslavu, te za održavanje snage, a dijeljenje hrane pomogalo je zajednici da se poveže te je poticalo ljude da dolaze iz daleka kako bi pomogli u izgradnji Stonehengea”.
“Nikad nećemo sa sigurnošću znati koje su recepte preferirali, ali zabavno je zamisliti da putnike dočekuje pladanj pita od mljevenog mesa.”
Komentari