ZLATNI ČOKOTI Spoj zaštićenih proizvoda i nagrađivanih vina dobitna je kombinacija Varaždinske županije

Autor:

FOTO: Agencija Sjever

Varaždinska županija osvojila je ukupno 172 Decantera, ove godine njih čak 43, među kojima za zlatni pjenušac i graševinu. Ima 20 zaštićenih proizvoda, a deset ih je pod europskom zaštitom

Da im je netko nekada rekao da će po kvaliteti svojih vina biti uz bok Istrijanima, varaždinski vinari samouvjereno bi odgovorili – i bolji. Bez lažne skromnosti jer su znali da će mukotrpan rad i strast koje ulažu u svoje vinograde i podrume donijeti svjetski priznate rezultate. Tako je i bilo. Uz istarske su vinare, vina sa sjevera zemlje, iz Varaždinske županije, u Hrvatsku ukupno donijela najviše nagrada s Decanter World Wine Awardsa, najuglednijeg i najstrožeg ocjenjivanja vina na svijetu u Londonu, njih 172. A ozbiljnije se natječu tek pet godina. Samo ove je godine dvadeset vinarija osvojilo čak 43 medalje, od kojih dva zlata – za pjenušac „Rose Tradition Blanc de Noirs Extra Brut 2021.“ Vina Furjan i „Graševina 2023.“ Vina Kolarek.

Znalci će varaždinska vina opisati modernima i svježima, niske su vrijednosti alkohola, a osvojeni ih Decanteri svrstavaju u svjetski prepoznatljiva. Mahom se proizvode u obiteljskim vinarijama, od sorti u varaždinskom i ludbreškom vinogorju kao najprestižnijima, a prevladavaju graševina, rajnski rizling, sauvignon, pinot bijeli, muškat žuti i chardonnay. Furjanov je pjenušac, valja naglasiti, jedini od pjenušaca kušanih iz Hrvatske koji se u Londonu okitio zlatom. Vinariju vodi mladi agronom Tomislav Furjan, čija se obitelj prije 20-ak godina vinarstvom započela baviti iz hobija, no njegovi su ciljevi bili veći, raditi kvalitetna vina za izbirljivo tržište. Modernizirao je proizvodnju, proširio nasade i počeo uvoditi inovacije.

Za svoj pjenušac ‘Rose Tradition Blanc de Noirs Extra Brut 2021.’ Vina Furjan, na čelu s mladim agronomom Tomislavom Furjanom, osvojila su zlato na Decanteru. FOTO: Agencija Sjever

‘’U proizvodnju pjenušaca odmah sam se zaljubio, još prije puno godina kad smo otac i ja proizveli prve, za svoj gušt. Ljubav nije prestala, štoviše postala nam je stil života tako da 90 posto proizvodnje planiramo orijentirati upravo na pjenušava vina’’, otkriva Tomislav Furjan, čiji se hobi pretvorio u ozbiljnu proizvodnju.

Za razliku od Furjanovih, obitelj Kolarek se tri generacije bavi vinogradarstvom i vinarstvom i svoja vina plasira na tržište od 2005. godine.

‘’Još 70-ih godina prošlog stoljeća moj je otac zasadio vinograd, on mi je usadio tu naviku i ljubav prema vinogradarstvu. Danas imamo zasađeno 10.000 čokota. Proizvodimo i prodamo oko 10.000 litara vina godišnje, i to je sasvim dovoljno, o većoj proizvodnji ne razmišljamo. Zlatna medalja s Decantera jako nas motivira, ali i jako obvezuje’’, kaže Stjepan Kolarek.

Obitelj Stjepana Kolareka tri se generacije bavi vinogradarstvom i vinarstvom, a za svoju ‘Graševinu 2023.’ osvojili su zlatni Decanter. FOTO: Agencija Sjever

Da su vinari varaždinskog kraja odradili veliki posao, pokazuju i brojke. U Varaždinskoj županiji proizvede se svega 1,4 posto hektolitara vina u Hrvatskoj s kojima su uspjeli osvojiti čak 12 posto svih hrvatskih medalja u Londonu.

‘’Rezultati ne bi bili izvrsni da naši vinogradari i vinari ne ulažu toliko truda, rada i ljubavi u proizvodnju vina’’, zaključio je varaždinski župan Anđelko Stričak.

Kad se kvalitetnim vinima pridoda jednako kvalitetna kuhinja Varaždinaca, ne čudi da je Varaždinska županija prepoznata kao tražena enogastro turistička destinacija. Pritom je ovaj kraj razvio sjajan koncept „Kuća za odmor s pričom“, što objedinjuje turistički doživljaj koji u županiju godišnje privlači sve veći broj gostiju. Iz godine u godinu se ruše rekordi, u 2023. ostvareno je 246.000 turističkih noćenja, što je velikih 19 posto više nego godinu ranije.

Mnoga noćenja ostvarena su u Kućama za odmor s pričom, u kojima domaćini goste upoznaju s nagrađivanim vinima i zaštićenim proizvodima. FOTO: Agencija Sjever

Mnoga od noćenja ostvarena su u ‘’Kućama za odmor s pričom’’, u kojima domaćini goste upoznaju s nagrađivanim vinima i zaštićenim proizvodima kojih je čak 20, od čega njih deset na europskoj razini. Gastro znancima, ali i širokoj publici su varaždinsko bučino ulje, zagorski puran, ludbreški hren, varaždinski klipič već odavno na listi gastronomskih delicija koje žele kušati na izvorištu, u Varaždinskoj županiji. Tu se vraćamo na ‘’Kuće za odmor s pričom’’, u kojima će im to i biti omogućeno.

Svake ih je godine, u skladu s potražnjom, sve veći broj, od onih koje se oslanjaju na sasvim ruralni ambijent, gdje kao da ste se vratili stotinu godina unatrag, do modernih vila s bazenom pa gost dobiva mogućnost odabrati kuću u skladu s vlastitim preferencijama. Projekt koji je osmislila Varaždinska županija jedinstven je u Hrvatskoj, a ljudi koji još do jučer nisu imali baš nikakvog iskustva u turizmu, danas su domaćini tisućama gostiju.

Varaždinci su promišljeno osmislili svoju turističku priču pa ovdje dolaze turisti iz cijele Europe, a u 2023. ostvareno je čak 246.000 turističkih noćenja. FOTO: Agencija Sjever

Dobiti oznaku „Kuća za odmor s pričom“ nije nimalo jednostavno. Za taj je status potrebno ispuniti niz kriterija, od onih o uređenju interijera i okoliša, preko promocije lokalne gastro i eno ponude, tradicije i kulture, do organizacije i usluge korištenja bicikla i alternativnih prijevoznih sredstava, brizi za ekologiju i dodatno educiranje…

Prema navedenim kriterijima je jasno da je Varaždinska županija okrenuta ka održivom i zelenom, odnosno odgovornom turizmu.

Jednakim se principom vodi enogastronomska ponuda, a to je da velika većina serviranoga bude organski uzgojena, da riječ „domaće“ nije samo deklarativna, nego činjenica. U Varaždinskoj županiji, kud god da gost krenuo u potrazi za domaćom kuhinjom i sjajnim, nagrađivanim vinima, svakako neće pogriješiti. Gotovo da nema restorana koji u svojoj ponudi ne nudi autohtono, čime se najbolje promovira kraj u kojemu žive i rade, koji im daje kruh. Osim toga, toliko su ponosni na ono što imaju u vlastitom dvorištu da im ne treba posezati u tuđe.

OZNAKE:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.