“Od sve mi je hrane najdraža sarma
Sva ostala klopa joj nije do boka
Miješano meso smota se lijepo
U listove zelja, da vidiš veselja”
Početni je ovo stih hita Hladnog piva ‘Sarma’, objavljenog na albumu ‘Džinovski’ 1993. godine. Sarma je jedan od zaštitnih znakova svake zime. Jede se u svim dijelovima Hrvatske, iako je dominantnija u kontinentalnom dijelu zemlje. Smatra se da se prvo pojavila u Slavoniji i Mađarskoj, pa se proširila, u raznim inačicama, sve do dalekih sjevernih zemalja. Sama riječ dolazi od glagola sarmak koja znači – omotati nešto.
Gotovo svako kućanstvo ima svoju verziju sarme, a mi vam donosimo recept koji smo pronašli u knjizi ‘Zagreb za stolom’, po receptu legendarnog kuhara Steve Karapandže kojeg se sjećamo iz emisije ‘Male tajne velikih majstora kuhinje’.
Sastojci:
2 glavice kiselog zelja
1/2 kg izrezanog kiselog zelja
sol
Nadjev za sarmu:
1 1/2 kg kosane govedine
1/2 kg kosane svinjetine
2 velike žlice suhe slanine
2 velike žlice masti
1 glavica luka
1 jaje
5 velikih žlica riže
papar i sol
Zaprška:
2 velike žlice masti
3 velike žlice brašna
1/2 velike žlice paprike
2-3 l juhe od suhog mesa ili vode
Priprema
Izrežite suhu slaninu i luk, a sve što je navedeno pod ‘Nadjev za sarmu’ dobro izmiješajte u zdjeli.
S glavice zelja skinite listove i malo porežite rebra da budu tanja, a da ipak ne oštetite list.
Stavite list kiselog zelja na dlan, a na list žlicu nadjeva i uvijte sarmu.
Napravite svijetli zapržak, zalijte vodom ili juhom, dodajte izrezano zelje, posolite i prokuhajte.
Složite sarme na zelje, pokrijte posudu i kuhajte polagano 3-4 sata.
Ako je zelje prekiselo, stavite malo šećera.
Poslužite uz pire krumpir.
Komentari