ŽGARAVICA Što jesti, a što izbjegavati za mir u u želucu?

Autor:

Tharakorn Arunothai / Alamy / Alamy / Profimedia

Uživali ste u večeri i sada biste najradije popili čašu finog crnog vina, no umjesto vina morate piti sodu bikarbonu… Refluks želučanog sadržaja ili žgaravica manifestira se kao žarenje u predjelu prsne kosti. Češće se javlja navečer i u ležećem položaju, koji nerijetko zauzimamo nakon večere.

Ako se ponavlja nekoliko puta kroz tjedan, vrlo vjerojatno je riječ o kroničnoj žgaravici. Dobra je vijest da se problem da ublažiti ili potpuno riješiti jednostavnim mijenjanjem prehrambenih navika. U nastavku vam otkrivamo što jesti, a što nikako ne jesti kako biste izbjegli žgaravicu.

Kava

Mnogima omiljeni kofeinski napitak, nažalost, stvara žgaravicu. Ako je moguće, umjesto kave pijte čaj od sladića koji će istu ublažiti.
Djeluje tako da potiče tijelo da proizvodi više sluzi. U jednjaku ta sluz djeluje kao zaštitna barijera protiv želučane kiseline.

Učinkoviti su i čajevi od kamilice, bijelog sljeza i brijesta.

Gazirana pića

Mjehurići u gaziranim pićima poput šire se u želucu što povećava pritisak na donji ezofagealni sfinkter. Zamislite to kao bocu šampanjca. Ako protresete tu bocu, mjehurići će se nakupljati ispod čepa sve dok ga ne izbiju.

Ako je gazirano piće pritom i kiselo, žgaravica će biti jača. Patite li od ovog zdravstvenog problema, radije birajte napitke i pića bez mjehurića.

Pivo

Osvježavajuće pivo također je na listi je namirnica koje treba izbjegavati kod žgaravice. Spomenuli smo već neželjene mjehuriće, a ovjde je i alkohol koji radi probleme. Mjehurići i promili – loša kombinacija.

Med

Iako je potrebno više istraživanja kako bi se u potpunosti razumjela veza između meda i refluksa kiseline, studija iz 2013. objavljena u Indijskom časopisu za medicinska istraživanja, pokazala je da med može pomoći u ublažavanju simptoma refluksa kiseline. Osim što stvara zaštitu na jednjaku i smanjuje upale, med uklanja slobodne radikale iz probavnog trakta.

Stanice, prolazeći kroz normalne kemijske promjene, stvaraju nestabilne molekule zvane slobodni radikali, koji dok se nakupljaju mogu naštetiti zdravlju. Uklanjanjem ovih molekula, med jača probavni sustav, čineći ga manje osjetljivim na refluks kiseline.

Zobene pahuljice

Veliko DA za zobene pahuljice! Zob obiluje vlaknima koja suzbijaju žgaravicu, ali i čini da dulje i uz manje obroke budete situ. Upravo je veličina obroka bitna kod žgaravice. Ne pretjerujte s količinom hrane koju ćete odjednom pojesti. Jedite više puta dnevno, manje porcije.

Osim vlakana, cjelovito zrno zobi u zobenoj kaši može pomoći kod svega, od dijabetesa do kardiovaskularnih bolesti, a prema smjernicama Američkog koledža za gastroenterologiju, pomaže i u smanjenju problema povezanih s refluksom kiseline.

Bilo bi dobro da izbjegavate rajčice, čokoladu i mliječne proizvode te pržene krumpiriće i palačinke, osobito u večernjim satima. Slušajte svoje tijelo. Svatko od nas je jedinstven pa je ono najbolji pokazatelj što vam odgovara od hrane, a što ne.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.