ZDRAVO I/ILI SLATKO Trebamo li izbjegavati voće zbog šećera koje sadrži?

Autor:

Pixabay

Mnogi izbjegavaju jesti voće bog šećera koji sadrži i time si uskraćuju vitamine, minerale, antioksidanse, vlakna i užitak koji može priuštiti samo dobro rashlađeno, sočno ljetno voće. U konačnici, bez obzira na šećer, nije isto pojesti lubenicu i krafnu.

Šećer koji se prirodno nalazi u voću razlikuje se rafiniranog šećera i umjetnih sladila. Prirodni šećeri nalaze se i u mliječnim proizvodima i povrću.

“Ako trebate paziti na unos šećera ili ugljikohidrata, možda biste trebali biti pažljiviji u količini voća, ali to ne znači da ga ne biste trebali jesti. Pokušajte kombinirati voće sa zdravim mastima ili proteinima. Primjerice jedite zajedno jabuke i maslac od badema, banane i maslac od kikirikija ili kruška i sir”, savjetuje za portal Eating Well nutricionistkinja Lisa Valente.

U nastavku pročitajte zašto bi trebalo jesti sezonsko voće i požurite po lubenicu, dinju, breskve, marelice, nektarine, smokve..

Zdravlje crijeva

Voće je prebiotik — hrana za dobre crijevne bakterije koje su preduvjet zdravih crijeva, a ona pak stvaraju jak imunitet i čuvaju cjelokupno zdravlje.

Voće je i odličan izvor vlakana koja potiču probavu, čiste crijeva i usporavaju razgradnju fruktoze. Upravo zbog toga ne dolazi do skoka šećera u krvi kada pojedemo voćku, dok se to događa kada jedemo slatkiše i ugljikohidrate.

Uz to, procesuirane namirnice kojima današnja prehrana obiluje, ne sadrži vlakna (prijeko potrebna organizmu), a sadrži dodane šećere, što stvara skokove inzulina zbog čega smo gladni već sat vremena nakon što smo jeli.

Voće ne deblja

Neke dijete, poput keto, eliminiraju određeno voće s visokim sadržajem šećera, (npr. banane, kruške, datulje, mango).

No, studija iz 2019. objavljena u Frontiers in Nutrition pokazuje da voće ne deblja. Štoviše, pomaže nam smršavjeti.

Studija iz 2020. objavljena u časopisu Nutrients, zaključuje da je veći unos voća povezan s gubitkom kilograma kod žena i s održavanjem željene tjelesne težine.

Srce i krvne žile

Određene vrste voća smanjuju rizik od moždanog udara i hipertenzije, prema studiji iz 2022. objavljenoj u Journal of the American Heart Association. Za srce i krvne žile najzdravija je bobičasto voće, jabuke, kruške i agrumi, no niti bilo koja druga vrsta nema negativan utjecaj na zdravlje.

Umjesto da izbjegavate najslađe plodove iz prirode, u strahu da ćete se udebljati, prepustite se čarima sezonskog voća. Jer što je ljeto bez slatke i hladne lubenice ili smokve koju ćete na povratku s plaže ubrati sa stabla i pojesti?

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.