Bundeve su bogate prehrambenim vlaknima i cijelim nizom vitamina i minerala, piše portal vitamini.hr.
O ovoj jednogodišnjoj biljki najviše se govori u jesen, kada u vrtovima dozrijevaju njeni mesnati plodovi. Cijeli niz tradicionalnih slanih i slatkih jela od bundeve su sada na našem jelovniku. Ističe se kako se meso bundeve može koristiti za pripremu rižota, njome se može zamijeniti krumpir u jesenskoj prehrani, a postoji cijeli niz recepata za fine slastice.
Ovaj plod obiluje različitim vrstama karotena, što dokazuje boja kore i sočnog mesa žute ili narančaste boje. Osim pretvaranja beta karotena u vitamin A u ljudskom organizmu, meso je bogato antioksidansima, koji sudjeluju u regulaciji različitih funkcija u našem tijelu. Konzumirati jela od buče ili tikve je dobro za zdravlje i zaštitu kože, sluznice i vida.
I bučine sjemenke obiluju proteinima, magnezijem i cinkom. Sadrže i aminokiselinu triptofan, koja sudjeluje u proizvodnji serotonina u mozgu. Serotonin se često naziva i “hormonom sreće“. Bučino ulje, pak, bogato je esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima B skupine i vitaminom E. Blagotvorno djeluje na prostatu, poboljšava rad imunološkog sustava i pozitivno utječe na raspoloženje.
Komentari