Kolač od mrkve omiljena je slastica onih koji brinu o prehrani i nastoje konzumirati što manje šećera, a i onih koji ne vole previše vremena provoditi u kuhinji i peći komplicirane kolače.
Ako vas buni mrkva u kolaču jer mislite da joj je mjesto u juhi ili s janjetinom pod pekom, vrijeme je da razbijete predrasude. To ćete najlakše učiniti tako da ispečete ovaj jednostavni kolač od mrkve. Sočan i ukusan, a pritom hranjiv i zdrav oduševit će vas i vaše ukućane. Možete ga jesti za desert, međuobrok ili uz šalicu kave za doručak.
Recept za kolač od mrkve
Sastojci
Biskvit
-1 šalica naribane svježe mrkve
-1 šalica glatkog brašna
-1 šalica kokosovog šećera
-3/4 šalice kokosovog ulja
-pola šalice mljevenih badema
-3 jaja
-1 žličica sode bikarbone
-pola mahune vanilije
-žličica cimeta
Krema
-200 gr skute
-200 ml vrhnja za šlag
-80 gr šećera u prahu
– pola mahune vanilije
Postupak
Mikserom umutite jaja i šećer pa dodajte ulje, brašno, sodu bikarbonu, ostruganu mahunu vanilije i cimet. Potom umiješajte naribanu mrkvu i bademe pa smjesu izlijte u kalup za kruh ili za tortu koji ste prethodno namazali maslacem i pobrašnili ili obložili papirom za pečenje.
Kolač stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva, 35 minuta.
Kako biste provjerili je li gotov, po sredini ga probodite čačkalicom. Ako bude suha kada ju izvučete, završili ste posao. Pustite ga da se ohladi pa namažite kremom od sira koju ćete napraviti tako što ćete umutiti zajedno 200 grama skute, 200 ml vrhnja za šlag, 80 grama šećera u prahu i preostalu polovicu mahune.
Još zdraviju i manje kaloričnu verziju kolača dobit ćete smanjite li šećer u njemu i napravite li ga bez kreme.
Uslast!
Komentari