Završeno drugo kolo Hrvatskog kuharskog kupa 2019

Autor:

Hrvatski kuharski kup

Svečanom večerom u hotelu Jezero na Plitvičkim Jezerima završena je ‘Plitvička rapsodija’, drugo kolo Hrvatskog kuharskog kupa.

Ova dvodnevna manifestacija započela je u petak 1. ožujka kada su sudionici nakon kratkog posjeta Nacionalnom parku počeli pripremali tri slijeda za svečanu večeru. Zadatak je bio pripremiti svečanu hladnu platu od svinjskog buta, base (Lički meki sir) i garniture od korjenastog povrća, glavna jela od buta buše (autohtono domaće ličko govedo) te deserte od meda, šljiva i svježeg sira. Zadatak ocjenjivanja jela pripao je Miroslavu Dolovčaku, Branku Žufiki i Draganu Viskoviću.

Neposredno prije početka službenog proglašenja pobjednika ovogodišnjeg natjecanja okupljene su pozdravili ravnatelj parka, Tomislav Kovačević i dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Dražen Đurišević. Oni su kasnije najboljim kuharima uručili i vrijedne nagrade za prikazano kulinarsko umijeće kojima su oduševili goste večere.

S autohtonim ličkim namirnicama najbolje su se snašle domaće snage. Pobjedu u ukupnom poretku ostvarili su Dario Špehar s pomoćnikom Igorom Jularićem predstavljajući hotel Jezero i Ličku kuću. Uvjerljivim pobjedama u predjelu i glavnom jelu te izvrsnim drugim mjestom u desertom, slavili su ispred dvije varaždinske ekipe. Drugo mjesto pripalo je dvojcu iz varaždinskog Park Boutique hotela Nikoli Domisloviću i Dinku Tomašiću, dok su treće mjesto osvojili Marin Sambolek i Dario Rodeš iz hotela Turist. Atraktivan i bogat buffet stol upotpunjen je radovima Roka Matkovića, člana Sekcije za kulinarsku artistiku, koji je animirao goste večeri izradom aranžmana od voća i povrća.

“Namjerno smo za propozicije natjecanja odabrali namirnice ovog kraja. Buša je govedo koje nije veće od metra i deset, dvadeset centimetara. Svi do jednog su bili oduševljeni kvalitetom namirnice koju smo im osigurali za ovo natjecanje. Nadamo se da bi se s vremenom uzgoj povećao, a uzgajivači povećali svoje tržište od samo ličkog kraja. Drago mi je da su se kolege imale upoznati s ovim namirnicama“, rekao je Špehar.

Kulinarsko natjecanje u prekrasnom okruženju Nacionalnog parka Plitvička Jezera održano je po prvi puta u organizaciji NP Plitvička jezera i Hrvatskog kuharskog saveza.

Hrvatski kuharski kup krajem ožujka seli u Bjelovar, gdje će se održati treće kolo.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.