Škotski znanstvenici razvili su sastojak koji bi mogao usporiti topljenje sladoleda, piše BBC.
Radi se o prirodnom proteinu BsIA koji pomaže da sladoled duže ostane smrznut na vrućini. Znanstvenici sa sveučilišta u Edinburghu i Dundeeju smatraju da bi sastojak mogao biti na tržištu za tri do pet godina.
Njegov razvoj omogućio bi i da u sladoledu bude manje zasićenih masti i manje kalorija.
“Sladoled će se ipak topiti, ali će dulje zadržati stabilnost i manje kapati okolo”, rekla je voditeljica istraživanja profesorica Cait MacPhee
BsIA funkcionira tako da veže zrak, masnoću i vodu u sladoledu, što usporava topljenje. Spriječava i formiranje ledenih kristalića, odnosno održava glatku teksturu sladoleda.
Znanstvenici su razvili metodu proizvodnje tog proteina koji se prirodno pojavljuje u nekim namirnicama i prijateljskim bakterijama.
Komentari