Cimet u jutarnjoj kavi, meso začinjeno ružmarinom, šaka svježeg bosiljka na tjestenini, malo soli u čokoladi ili malo kajenskog papra da “zagrije” atmosferu za stolom? Začini daju okus jelu, predstavljaju nam ga u novom izdanju (krumpir s paprom ima potpuno drugačiji okus od onog koji je samo posoljen), ali to im nije jedina uloga.
Utječu na naše zdravlje i to pozitivno (naravno, pripazimo li na količinu). Ako na vašoj kuhinjskoj polici stoje samo sol, papar, šećer i crvena paprika, vrijeme je da “proširite ekipu”.
Obogatit ćete jela, svoje okusne pupoljke odvesti na put oko svijeta, dok sjedite za stolom, potaknuti metabolizam, sagorjeti kalorije i masnoće, zasladiti na zdravi način, sniziti kolesterol, ojačati imunitet “mrvicom ovog” i “na vrh žlice” onog. U nastavku vam donosimo neke od najzdravijih začina na svijetu.
Kajenski papar
Ovaj začin pomaže održati zdravu težinu, sagorjeti višak kalorija, potaknuti metabolizam, ojačati imunitet i srce, čuvati zdravlje krvnih žila pa čak i ublažiti bol.
Ono dobro u kajenskom papru je kapsaicin, biljni spoj koji papričicama daje ljutinu, dobro djeluje na srce te je prirodni analgetik. Kapsaicin također aktivira određene receptore u tijelu koji povećavaju metabolizam masti, što može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine. Osim toga, razrjeđuje krv i tako prevenira moždani i srčani udar.
Studija objavljena 2021. u Annals of Medicine and Surgery pokazala je da su ispitanici koji su jeli čili papričice imali 25% manji rizik od smrti, u usporedbi s onima koji su rijetko ili nikad jeli ljute papričice.
No, ipak, ljute papričice nisu dobre za svakoga. Osobe koje pate od refluksa, ne bi ih trebale jesti, ako ni bilo kakvu drugu prejako začinjenu hranu.
Cimet
Pomaže regulirati krvni tlak, snižava glukozu u krvi, poboljšava osjetljivost na inzulin, snižava upale u organizmu.
Cimet daje slatkoću hrani pa je odličan zamjena za šećer. Sjajan je stvar što ga mogu i trebali bi ga konzumirati dijabetičari. Probajte kavu umjesto šećerom, zasladiti cimetom. Vjerujemo da će vam se svidjeti. A tek kolači s jabukama… Nezamislivi su bez cimeta. Kada kupujete cimet, birajte cejlonski. Puno je zdraviji od ostalih.
Studija objavljen u akademskom časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2020,. pokazala je da je konzumacija dva grama mljevenog cimeta dnevno (oko 3/4 žličice) snizila krvni tlak u prosjeku za 7,2/2,8 mmHg, onoliko koliko ga snize i niske doze lijekova.
Ovaj začin ne djeluje preko noći. Najbolji rezultati postignuti su nakon najmanje tri mjeseca konzumacije cimeta. Stručnjaci nisu sigurni kako cimet kontrolira krvni tlak, no pretpostavljaju da širi krvne žile, poboljšavajući protok krvi u srce.
Kurkuma
Kurkuma snižava upale u organizmu te smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.
Kurkuma potječe iz jugoistočne Azije, koristi se odavnina u ayurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicini te je sve češća u kuhinjama diljem svijeta.
Kurkuma sadrži specifičan protuupalni spoj kurkumin, koji začinu daje poznatu jarko žutu nijansu. Ako ste ikada kuhali kurkumu i pritom koristili prste (kako biste ju primjerice utrljali u meso), znate o čemu pričamo kada pričamo o jarko žutoj boji… Istraživanje objavljeno u Nutrition Today 2020. otkrilo je da kurkumin ima izuzetne dobrobiti za zdravlje.
Ublažava upalna stanja u organizmu, djeluje protiv dijabetesa tipa 2, metaboličkog sindroma i artritisa. Jedina mana kurkuminu je ta što ga tijelo teško apsorbira, no postoji rješenje – dodajte kurkumi crni papar. On pomaže tijelu da iskoristi dobrobiti kurkumina.
Kurkuma ima bogat okus pa vam preporučujemo da je osim u azijskim jelima, koristite i u našim tradicionalnim. Začinite bistru pileću juhu kurkumom. Dat će joj bogat okus i divnu boju.
Ružmarin
Biljka koju ima gotovo svaki vrt uz obalu, a dobro uspijeva i u unutrašnjosti, pomaže mozgu da ostane “u formi”, jača cirkulaciju, snižava tlaka, suzbija patogene mikroorganizme, poboljšava raspoloženje i opušta. Naime, ružmarin smanjuje razinu kortizola (hormona stresa) u tijelu. Osim toga, odličan je lijek protiv nadutosti i grčeva. Upravo zbog toga dodajemo ga teško probavljivoj hrani.
Studije pokazuju da njegov miris pomaže u poboljšanju koncentracije. U jednoj od njih, provedenoj na medicinskim sestrama koje rade u smjenama, udisanje ružmarinovog ulja pet do 10 minuta u razmaku od dva sata, bilo je učinkovito u razbuđivanju baš poput kave, piše Science Direct.
Ovo su samo neki od začina koji će vam poboljšati jela i zdravlje. Ima ih još pregršt. Istražite, poigrajte se njima u svojoj kuhinji.
Komentari