Zabrinuti i u Ministarstvu turizma: “Još smo u crvenom, moramo napraviti sve da se ta slika popravi”

Autor:

04.11.2021., Zagreb - Sabor 8. sjednicu nastavlja  raspravom o Konacnom prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.
Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Ove godine ostvaren je izvanredan rezultat u hrvatskom turizmu, međutim zabrinjava što je Hrvatska na karti ECDC-a crvena što bi moglo utjecati na pripreme za sljedeću sezonu, upozorio je u četvrtak u Hrvatskom saboru državi tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina.

„Ove godine ostvaren je zapažen turistički rezultat, sada smo na oko 75 posto prometa iz rekordne 2019. , u tijeku su i pripreme za sljedeću turističku sezonu međutim zabrinjava što smo na mapi EDCD-a crveni”, kazao je Glavina tijekom saborske raspravi o izmjenama zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

Naglasio je da se organizirani turizam priprema za vrijeme zime, a ne sljedeće ljeto, i zato, upozorio je, moramo napraviti sve da se ta slika u Hrvatskoj popravi.

Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti

Što se tiče samih izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti  Glavina je kazao da se njima produljuje važenje privremenih rješenja o legalizaciji, izdanih za objekte za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti, do 31. prosinca 2024. godine.

Naime, izdana privremena rješenja važe do kraja ove godine, a kako će proces ozakonjenja trajati izvjesno vrijeme  s obzirom na broj podnesenih zahtjeva (oko 15 tisuća) te kapacitete nadležnih tijela – potrebno ih je produljiti.

Time će se omogućiti da ti ugostiteljski objekti, iznajmljivači i obiteljska poljoprivredna gospodarstva s privremenim rješenjima i u sljedećoj turističkoj sezoni pružaju usluge, zapošljavaju i pridonose proračunu, kazao je Glavina.

Izmjenama zakona omogućuje se i pružanje usluga prodaje jela i pića pod istim uvjetima za sve iznajmljivače, brisanjem odredbe koja je uvjetovala pružanje te usluge nedostatkom objekta za posluživanje jela i pića u krugu od 15 kilometara.

Sabor raspravlja o izmjenama Zakona za ugostiteljske djelatnosti

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.