Sočne rajčice sazrele na ljetnom suncu savršenstvo su kasnog ljeta. Možemo ih jesti za doručak, ručak i večeru. Zagristi u njih kao u jabuku ili ih pojesti s par kapi maslinovog ulja i malo soli. Možemo ih i skuhati u šalšu pa uživati u njima čitavu zimu.
Zar nisu najukusnije upravo tada kada u hladnim mjesecima evociraju ljeto? No, nostalgija nije jedini razlog zbog kojeg bismo trebali zavrnuti rukave i prionuti štednjaku.
Likopen
Jeste li znali da su rajčice zdravije kuhane? Naše tijelo najviše će likopena apsorbirati iz kuhane rajčice. Riječ je o snažnom antioksidansu koji čuva srce, krvne žile, snižava kolesterol i visoki krvni tlak te dobro djeluje na kožu, čineći je blistavom, elastičnom i glatkom. To znači da osim što likopen “briše” kolesterol, “briše” i bore s lica. Jednom riječju – pomlađuje.
Da ne spominjemo kako je jako praktično imati u rezervi zdravi, brzi i već skuhani obrok koji samo treba odmrznuti ili izliti iz teglice u lonac (ovisno kako ćete ga skladištiti za zimu) i pripremiti s tjesteninom ili kao prilog mesu. Ili slatko pojesti s kriškom kruha. Složit ćete se, vrijeme je za pripremu domaće šalše – esencije mediteranske kuhinje.
U nastavku vam donosimo jednostavni, provjereni recept za šalšu. Šljivar ili volovsko srce odlične su sorte rajčice za za ovo jelo jer su mesnate i slatke, no poslužit će i svaka druga sorta. Omjere prilagodite količini rajčica.
Recept za šalšu:
Sastojci:
-maslinovo ulje
-2 kg rajčica
– 3 glavice ljubičastog luka
-4 režnja češnjaka
-žlica šećera
-sol i papar
-šaka svježeg bosiljka
-2-3 lovorova lista
Postupak:
Blanširajte rajčice i uklonite im kožu pa ih narežite na sitnije komade.
U široku posudu s debelim dnom ulijte maslinovo ulje tako da obilno prekrije dno. Na njega stavite luk narezan na što sitnije kockice i češnjak koji ste zgnječili i usitnili.
Pržite luk dok ne postane staklast pa dodajte rajčicu. Posolite i popaprite. Količina šećera ovisit će o slatkoći samih rajčica pa kušajte umak prije, no što ga zasladite.
Svježi bosiljak dodajte pri kraju kuhanja. Koristite li suhi, njega možete dodati i na početku. Lovor dodajte na početku. On će, baš kao i šećer, ublažiti kiselost rajčice.
Kuhajte šalšu na laganoj vatri minimalno dva sata, dok se tekućina ne reducira i umak ne postane kremast. Povremeno promiješajte.
Gotovu šalšu možete uliti u sterilizirane staklenke ili ostaviti da se ohladi pa zamrznuti po porcijama i po potrebi odleđivati kroz cijelu zimu.
Savjet za kraj, odnosno za početak. Kada birate rajčicu za šalšu, vodite se pravilom – što zrelije to bolje. Prezrele rajčice dat će savršenu šalšu.
Komentari