Vukovar raj za gurmane: Čobanac i paprikaš uz čašicu srijemskog vina ili domaće rakije

Autor:

FOTO: Darko Kešnjer

Od 3. do 5. svibnja grad heroja ponovno će okupiti cijelu Hrvatsku, ali ovaj put čarobnim okusima i mirisima domaćih specijaliteta na još jednom izdanju poznatog kulturno-turističkog festivala SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ

Domaćini kažu da tijekom festivala SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ Vukovar postane Hrvatska u malom, što je apsolutno točno, a točka koja posebno spaja je fina hrana, naravno uz neizostavna lokalna pića. Vukovar u tim danima postaje pravi mali raj za gurmane. Tema ovogodišnjeg festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija u znaku je zaštićenih hrvatskih jela, a na svakom kutku vukovarskih ulica od 3. do 5. svibnja širit će se mirisi ukusnih domaćih jela. Posjetitelji će imati prilike kušati ono najbolje od slavonske i srijemske kuhinje, ali i drugih dijelova Lijepe Naše. U subotu, 4. svibnja od 14 sati, „majstori od čobanca“ odmjerit će snage u kuhanju ovog tradicionalnog slavonskog jela na atraktivnoj lokaciji, na amfiteatru i na šetnici uz Dunav. Istoga dana paprikaš će se „velikom kuhačom“ miješati na središnjem gradskom trgu od 16 sati u sklopu Paprika festa, što će zasigurno privući sve ljubitelje jela „na žlicu“. TZ Bilje – Kopački rit će osim ovog finog jela predstaviti i pokladne svečanosti, pa tako za „slatko na kraju“ spremat će fine domaće krafne. Na istoj lokaciji predstavnici TZ-a područja Banovina – Pounje pripremat će veliku kostajničku fritaju, što će zasigurno biti prava atrakcija.

Tijekom festivala SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ Vukovar postane Hrvatska u malom, a točka koja posebno spaja je fina hrana uz neizostavna lokalna pića. FOTO: Vanja Vidaković, Darko Kešnjer

OKUSIMA PUTUJ PO SLAVONIJI I SRIJEMU

Sva tri dana festivala bit će otvoren Eko-etno sajam s pregršt štandova punih domaćih, autohtonih proizvoda, a u nedjelju, 5. svibnja, na vukovarskom korzu mirisi starih domaćih jela privući će posjetitelje od 10:45, kada će se predstaviti manifestacija iz Vrbovca „Kaj su jeli naši stari“. Sve ovo zvuči kao pravo street-gastro blago, a ništa od toga ne bi bilo potpuno bez lokalaca koji cijele godine Vukovarce i Vukovarke, ali i brojne turiste koji dolaze u grad na Dunavu, okupljaju oko lokalnih proizvoda i zalogaja iz „našeg dvorišta“. Primjer dobre prakse je Vrhunsko vukovarsko zadruga koja u Vukovaru okuplja lokalne proizvođače, a uvijek u svojoj ponudi imaju hladne plate koje obiluju kulenom, kulenovom sekom, sirevima, slaninom, kobasicama s raznim dodatcima poput tartufa. Osim toga, kod njih se uvijek može probati i kupiti pravi domaći med, vina, likeri i rakije. Ove godine na festivalu u svibnju organiziraju vrlo zanimljiv event na kojemu će se predstaviti srijemsko vinogorje, degustirat će se srijemska vina, a sve to uz odličnu i bogatu gastro ponudu. U Vukovaru su, što se gastronomije tiče, uvijek prepoznatljivi i predstavnici mađarske nacionalne manjine, pa tako Udruga Mađara grada Vukovara uvijek rado peče svima omiljene langošice i okreće slatke kurtoš kolače. I restorani su u Vukovaru posebni, a ponuda je uglavnom domaća pa tako oznaku „Okusi Srijema i Slavonije“ nose moderni Domestic house Lola i domaći restoran Gondola iz Sotina. Osim toga, Lola nosi i oznaku „Okusi hrvatske tradicije“ pa u fuziji modernog i tradicionalnog uvijek možete čarobnim okusima otputovati u Slavoniju i Srijem.

Grad na obali Dunava, grad heroja, grad bogate povijesti i kulture, poseban je po mnogo toga, a jedan od ukrasa ponude zbog kojeg ga vrijedi posjetiti je svakako gastronomska ponuda. Svi putevi vode u Vukovar, posjetite ga u svibnju i uvjerite se u ljepotu hrvatskog istoka.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.