Malostonska kamenica proslavila je poluotok Pelješac i uvrstila ga na gastronomsku kartu svijeta, čak i najzahtjevniji gurmani smatraju da je upravo malostonska kamenica jedna od najukusnijih na svijetu.
Dan malostonske kamenice tradicionalno se održava svake godine u mjesecu ožujku. Ožujak se, naime, smatra mjesecom kamenice jer je ona tada najpunija i najukusnija. Tradicionalno se obilaze brodove i maune lokalnih školjkara u Brijesti i Bistrini, dakako, uz zvukove dalmatinske pjesme, vrhunsko pelješko vino i lokalne proizvode poluotoka Pelješca.
Malostonska kamenica inače se priprema na razne načine u lokalnim restoranima i konobama, ali svi će reći da je najukusnija kada je svježe izvađena iz mora, sirova, s tek nekoliko kapi limunovog soka. No, osim sirove varijante, kamenica se može spraviti na mnogo načina.
Donosimo dva jednostavna i ukusna recepta:
Kamenice na žaru
Sastojci:
Maslinovo ulje
Peršin
Papar
Bijelo vino
Priprema:
Otvoriti 5 školjki, ostaviti ih na dubljoj strani ljuske.
Napraviti emulziju od maslinovog ulja, pelješkog suhog bijelog vina, papra i peršina.
Jušnom žlicom preliti školjku.
Složiti na žar, pričekati da se lagano zakrčkaju, poslužiti ih za konzumaciju.
Kamenice u temu tempuri
Sastojci:
Brašno glatko 100 g
Prašak za pecivo 5 g
1 bjelanjak
Gazirana voda (hladna)
Sol / prstohvat
Ulje za prženje (suncokretovo)
Priprema:
Otvoriti 5 školjki, izvaditi ih iz ljuske.
Zamiješati brašno, prašak za pecivo, bjelanjak, mineralnu vodu, sol. Dobro izmiješati do odgovarajuće gustoće, dodatno ohladiti u frižideru.
Ubaciti školjke u smjesu zatim ispržiti u dobro ugrijanom ulju.
Komentari