Vrganj poznat i kao ‘kralj gljiva’ i jedna je od najkvalitetnijih i najcjenjenijih gljiva.
Pripada rodu gljiva naziva Boletus, a radi se o prepoznatljivoj gljivi koja je široko rasprostranjena na zemljinoj sjevernoj polutci u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. U našim je krajevima vrganj iznimno priznat, a hrvatske šume su bogate vrganjima, poglavito u jesen koja obiluje suncem i oborinama kada su vrganji najmesnatiji.
Klobuk vrganja je smeđe boje koja sazrijevanjem prelazi iz svijetlo smeđe u kestenasto smeđu boju. Stabljika je debela, a meso je bijele boje i čvrste strukture, no sazrijevanjem omekša.
Siromašni su mastima, a istovremeno sadrže značajan udio proteina. Prednost je vrganja, piše portal Vitamini.hr, što sadrže ergosterol – molekulu koja se pretvara u vitamin D, što ne može ponuditi niti jedno drugo voće ili povrće. Sadrže i kalij, željelo, cink, bakar te selen, a imaju i visoki udio prehrambenih vlakana.
Kao jedan od najbogatijih izvora okusnih aminokiselina koje daju bogati gotovo mesni okus gljive su među omiljenim namirnicama u kuhinji. Vrganji se mogu kuhati, peći, pržiti, a za potrebe nekih jela i umaka mogu se koristiti i sušeni vrganji.
Naš prijedlog je omlet ili kajgana s vrganjima.
Sastojci za vrganje s jajima za tri osobe:
– 300 grama svježih vrganja
– 1 veća glavica luka
– 5 jaja
– sol, papar
– nekoliko žlica ulja
Priprema:
U većoj tavi zagrijati ulje, pa dodati sitno sjeckan luk.
Kratko pržiti, pa dodati narezane vrganje.
Nakon otprilike pet minuta začiniti po ukusu.
Umutiti jaja i malo soli.
Dodati jaja u tavu s vrganjima, lagano protresti nekoliko puta
posuti sa malo svježe mljevenog papra.
Poslužiti toplo.
Komentari