Voditeljica Odjela za ispravnost hrane: “Jednokratnim unosom proizvoda koji sadrži zabranjene supstance neće se narušiti zdravlje, ali…”

Autor:

27.08.2020., Pozega - Otvorenje supermarketa Eurospin. Nakon prve otvorene poslovnice u Zadru Eurospin je otvorio svoja vrata kupcima i u Pozegi. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Voditeljica Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Jasna Bošnir u petak je za RTL komentirala sve veći broj opozvanih proizvoda zbog opasnih supstanci u svom sadržaju.

Ističe da ne znamo točan broj tih proizvoda na policama, ali kaže da vjeruje da će sami proizvođači koji su odgovorni za stavljanje hrane na tržište na vrijeme sami povući jer samo oni znaju što su stavili u svoje proizvode.

Upitana što znači da ako se etilen oksid može detektirati na testu, govori li se odmah o opasnosti, kaže da postoje propozicije za stavljanje hrane na trđžište. “Uredba 396 o pesticidima daje maksimalno dozvoljene količine za određene skupine hrane, što varira o proizvodu. Jedna je za žitarice, jedna za začine, itd. Rade se razni toksikološki testovi i naravno postoji procedura o izboru testova. Prate se razni parametri. Nakon toga se dobiva važan podatak, a to je LD 50 – količina tokšinog spoja koja ubija 50 posto ispitanih životinja i prema njoj se računa maksimalno dozovljena količina određene supstance”, objasnila je.

Jednokratnim unosom tih supstanci, dodaje, neće se narušiti zdravlje, ali dugoročno svakako nije u redu. “Zato se kontrolira hrana i ona mora biti ispravna jer inače dolazi do kumulativnog efekta u tijelu. To je posebno problem kod male djece”, rekla je.

“Istraživanja rađena na etilen oksidu uglavnom ga svrstavaju u mutagenu, kancerogenu supstancu i nakon određenog vremena se mogu javiti simptomi takve vrste. Govorimo o svakodnevnoj konzumaciji, dulje od godinu dana. To nije za svakog čovjeka i dijete isto i ovisi o organizmu”, pojasnila je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.