Rezultati studije su pokazali kako povećana konzumacija vlakana iz žitarica, ali ne iz voća i povrća, smanjuje rizik od upalnih procesa, a time i rizik od kardiovaskularnih bolesti, prenose vitamini.hr.
Novo istraživanje je uključilo 4.125 odraslih osoba, koje su između 1989. i 1990. godine sudjelovale u studiji pod nazivom Cardiovascular Health Study. Svi ispitanici koji nisu imali dijagnozu kardiovaskularnih bolesti na početku navedene studije ispunili su upitnik o učestalosti konzumacije hrane i pića, a zatim se proučavao razvoj kardiovaskularnih bolesti.
Poznato je da postoji čvrsta poveznica između unosa prehrambenih vlakana i kardiovaskularnih bolesti, da sva vlakna djeluju protuupalno, na način da poboljšavaju funkciju crijeva, metabolizam glukoze i lipida te povećavaju sitost.
No, još uvijek nije do kraja jasno zašto baš vlakna i drugi hranjivi sastojci iz žitarica, a ne primjerice iz voća i povrća, smanjuju rizik od upala i srčanih bolesti kod starijih osoba.
Komentari