Ovo doba godine nezamislivo je bez kuhanog vina.
Kuhano vino ljudi vole naručiti vani, u kafićima ili na gradskim štandovima, ali se jednostavno sprema i kod kuće. Uglavnom je u pitanju crno vino, no neki ljudi vole i bijelo kuhano vino.
Dobro je imati na umu da za kuhano vino ne treba birati vrhunska vina, jer arome cimeta i klinčića nadvladaju izvorni okus. Osnovni recept može se prilagođavati mijenjanjem količine sastojaka, primjerice, kiselijem vinu dodaje se više šećera, a može se poigrati i s količinom začina.
Ovo je jedan od osnovnih recepata za crno i bijelo kuhano vino.
Crno kuhano vino
Sastojci:
1l crnog vina
2 dl vode
limun
2 štapića cimeta
8 klinčića
2 zvjezdasta anisa
3 žlice šećera
Priprema:
Limun narežite na kriške. Zagrijte vino sa šećerom i začinima, dodajte limun pa pustite da sve zajedno lagano kuha oko pet minuta. Maknite sa štednjaka, poklopite lonac s vinom i ostavite da odstoji jedan sat. Prije posluživanja ponovno zagrijte.
Bijelo kuhano vino
Sastojci:
2 litre bijelog vina
1 dl vode
3 naranče
7 žlica šećera
štapić cimeta
8 klinčića
Priprema:
Iscijedite sok naranči. Dodajte ga u vino sa šećerom, cimetom i klinčićem. Lagano zagrijavajte do ključanja, smanjite vatru i pustite da lagano kuha još 15 minuta. Poslužite vruće.
Komentari