Istarska vinarija Capo u mjestu Fernetići, nedaleko od Brtonigle, osim malvazijom istarskom uspjeh je postigla i s vinima kao što su sivi pinot, desertno vino Dolce i crno vino Taurus, koja su tražena u vrhunskim restoranima
Vinarija Capo jedna je od mlađih istarskih vinarija, s obzirom na to da je osnovana 2009. godine, ali u proteklih 13 godina uspješno se pozicionirala na istarskoj, ali i na hrvatskoj vinskoj sceni. Smještena u malom mjestu Fernetići, nedaleko od Brtonigle, vinarija Capo na svojih 7,5 hektara vinograda ima zasađenih nekoliko različitih sorti grožđa, i to od malvazije istarske, chardonnaya, sivog pinota, muškata žutog, cabernet sauvignona, cabernet franca, merlota, pinota crnog do terana.
Glavni enolog vinarije Capo je Elvis Visintin, koji nam je otkrio po čemu se ta vinarija razlikuje od ostalih istarskih vinarija koje u posljednje vrijeme doživljavaju procvat prije svega zbog uspjeha u proizvodnji malvazije istarske. Iako je i u vinariji Capo malvazija istarska u prvom planu i čini većinu proizvodnih kapaciteta, Visintin otkriva da su se okrenuli i nekim drugim sortama te su inovativnim rješenjima proizveli nagrađivana vina koja su dospjela na vinske karte vrhunskih restorana te su postala omiljena među nautičarima poput onih u novigradskoj marini Nautica i tamošnjem restoranu Navigare.
Jedno od takvih vina je i pinot sivi – specifično vino dobiveno kratkom maceracijom koja mu daje posebnu prirodnu bakrenasto-narančastu boju. Elvis Visintin je za Navigare objasnio u čemu je posebnost pinota sivog koji se proizvodi u vinariji Capo:
“Nismo izmišljali toplu vodu nego smo samo pogledali kako to rade susjedi u Italiji, točnije, u regiji Friuli gdje se proizvodi Pinot Grigio-Ramato. Riječ je posebnoj vrsti pinota sivog, a naziv „Ramato“ dolazi od talijanske riječi „rame“ što znači bakar. I naš pinot sivi je bakrene boje i mnogi budu iznenađeni kada u svojoj čaši vide vino takve karakteristične boje, ali velika većina ih bude i oduševljena kada vino probaju.”
U vinariji Capo izuzetno se ponose i svojim desertnim vinom Dolce za koje su na prošlogodišnjoj Vinistri dobili najvišu ocjenu od svih prijavljenih vina. Riječ je o desertnom vinu muškatu žutom koje se dobiva od prosušenog grožđa te je po tome možda i jedinstveno u cijeloj Istri.
Naime, kako pojašnjava Visintin, nakon što se početkom rujna obavi berba, grožđe se stavi u drvene kutije ili kašete te se prirodno suši do druge polovice prosinca. Nakon toga se rade prerada i fermentacija koja se spontano zaustavlja kada vino dostigne 14,5 % vol. alkohola.
U tom trenutku u vinu je ostalo oko 130 grama neprevrelog šećera, a s obzirom na to da se sušenjem koncentriraju šećeri i kiseline iza njih ostaje i lijepa svježina vina. Rezultat svega izvanredno izbalansirano i užitno vino s izraženim muškatnim aromama. Glavni enolog vinarije Capo još je dodao:
“Možemo reći da je Dolce zaštitni znak naše vinarije i da smo po tom vinu prepoznati i izvan granice Hrvatske. Naravno, zbog kompleksnog načina proizvodnje u prodaji je mala količina ovog vina jer od nekih 1300 kilograma grožđa dobili smo oko 325 litara vina koje prodajemo u buteljama od 0,375 litara. Sama proizvodnja bi se možda mogla usporediti s ledenim berbama u Slavoniji, a kako u Istri na sreću nemamo klimatske uvjete za ledenu berbu, opet smo malo pogledali kako to rade Talijani te smo odlučili napraviti jedno drugačije vino i to se pokazalo kao puni pogodak.”
Još jedno uspješno vino vinarije Capo iz Fernetića je i crno vino Taurus. Riječ je o vinu od probranog grožđa cabernet sauvignona, cabernet franca i merlota. Posebnost Taurusa je u tome što grožđe macerira 40 dana, a nakon odrađene maceracije i fermentacije vino odležava u hrastovim bačvama od 500 litara i 2000 litara najmanje četiri godine. Zato je riječ o vinu izuzetno kompleksnih aroma, punog i trajnog okusa, koje može dugo odležavati u boci.
Za vinariju Capo karakteristično je i da puno pažnje daje proizvodnji pjenušaca te u svojoj ponudi ima liniju pjenušaca Oro d’Istria koja se sastoji od pjenušaca Villa Fernetti, Perla Bianca i Il Classico. Elvis Visintin kaže da su s proizvodnjom pjenušaca krenuli još 2014. godine te da se ta odluka pokazala vrlo uspješnom. Najuspješniji pjenušac iz linije Oro d’Istria je Villa Fernetti, napravljen od više različitih sorti kao što su chardonnay, pinot sivi, pinot crni i malvazija istarska. Kako su pjenušci sve traženiji kako na domaćem tako i na stranom tržištu, sigurno je da će vinarija Capo nastaviti s proizvodnjom pjenušaca iz serije Oro d’Istria, ali i ostalih vrhunskih vina poput svježe malvazije istarske ili linije odležanih vina Stellae u koju spadaju vina Virgo (malvazija istarska), Aries (cabernet franc) i spomenuti Taurus. PROMO
Komentari