VELIKOGORIČKI DRAGULJI: Dođite u Goricu na ‘Letećeg mačka’, namaz od žira, štrukle i apiterapiju

Autor:

Nikola Zoko, Josip Škof, Promo

Turopoljski odrezak, bijeli žganci s tropom, jela od divljači i peradi, domaći kolači od dizanog tijesta te slasne savijače samo su dio bogate gastronomske ponude koju možete degustirati u gastro oazama Velike Gorice i Turopolja, samo 15 minuta od Zagreba

Dobro došli u Veliku Goricu, šesti po veličini grad u Hrvatskoj i grad u srcu Turopolja. Tako će svakog gosta pozdraviti Velikogoričani, spremni ponosno pokazati koje sve dragulje krije njihov grad. Odlučite li ovoga proljeća posjetiti upravo Turopolje, jednu od najslikovitijih hrvatskih manjih regija, naići ćete na bogatstvo kulturno – povijesnih spomenika, narodne baštine te očuvanih prirodnih krajolika koji se skladno isprepliću. Nakon obilaska vrijeme je za degustaciju turopoljskih specijaliteta jer u ovom kraju možete uživati u vrhunskoj gastronomskoj ponudi. Velika Gorica i njena okolica poznate su po uzgoju voća, povrća i drugih namirnica, a restorani koriste upravo te domaće proizvode u pripremi tradicionalnih turopoljskih jela i novih delicija: izbor domaćih sireva i suhomesnatih proizvoda, turopoljski odrezak, bijeli žganci s tropom, jela od divljači i peradi, domaći kolači od dizanog tijesta i razne savijače samo su dio onoga što možete degustirati. Osim restorana tu je i nekoliko gastro-oaza koje samo čekaju da ih otkrijete.

U Gorici možete isprobati i kakao namaze s bučom ili žirom, mentu s aromom grejpa, čokomed ili pak naučiti proizvoditi vlastiti gin

Gdje su najbolji štrukli? U Turopolju!

Jedno od najpoznatijih autohtonih jela hrvatske kuhinje, zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, jesu i štrukli. Topli i mirisni duguljasti jastučići od mekanog tijesta sa slasnim punjenjem od sira, vrhnja i jaja. Slani, slatki, kuhani, zapečeni… a posebno preporučujemo one s dodatkom crnih tartufa. Tartufi su u Turopolju dostupni tijekom cijele godine, pronašli su put i do turopoljskih autohtonih jela te su postali tražena delicija zagrebačkog susjedstva koja osvaja i mirisom i okusom. U mjestu Buševec pokraj Velike Gorice, osim najukusnijih štrukli, Ivana Belošević priprema i odlične bele žgance s tropom, još jedno prepoznatljivo turopoljsko jelo s krumpirom i brašnom u kojem se vidi sva raskoš domaće kuhinje.

 

Najslađa priča iz Velike Gorice

Na samom rubu Velike Gorice, u prizemlju zgrade iz 1939. godine, obitelj Marković već se generacijama bavi obrtništvom. U njihovoj tvornici čokolade „Choco slastice“ proizvode razne unikatne čokoladne praline, bogat izbor dražeja (aroniju, bademe, brusnicu i bučine koštice u tamnoj ili bijeloj čokoladi, lješnjake u bijeloj čokoladi s cimetom, arancine u tamnoj čokoladi) te jedinstvene kakao namaze s turopoljskim žirom, rogačem i bučom te različite grickalice. Posjetite ih na adresi Zvonimirova 11, u centru Velike Gorice, gdje možete kupiti sve ove čokoladne delicije.

 

Med za šampione

Na području cijelog Turopolja možete susresti brojne vrijedne medare okupljene u pčelarske udruge, a među njima je OPG Miroslav Antolčić – četvrta generacija koja se bavi uzgojem pčela s 370 pčelinjih zajednica. Njihov kestenov med 2021. godine proglašen je šampionom 11. Festivala pčelarstva Zagrebačke županije. U baznom pčelinjaku kod Velike Gorice uzgajaju i matice te proizvode razne pčelinje proizvode: med s propolisom, čokomed, med s cimetom, lješnjacima, matičnu mliječ, pelud, Pergu, propolis, pčelinji vosak, sapun… a na ovom OPG-u možete isprobati i čuvenu apiterapiju. Dok vam pričaju svoju obiteljsku priču, ne možete ostati ravnodušni pred njihovim predanim radom i uspjehom, ali ni pred životom pčela i njihovim plodovima rada.

 

Najstarija craft destilerija u Hrvatskoj

Destilerija Brigljević jedna je od najstarijih craft destilerija u Hrvatskoj, a započela je s radom 2002. godine sa željom da se vrijedna gastronomska baština otrgne zaboravu i vrati u čaše. Od 2008. godine destilerija djeluje u novouređenom prostoru u kojem se spremaju likere na tradicionalan način od pažljivo biranih plodova čiste prirode i bez ikakvih umjetnih dodataka. Osim voćnih destilata, iz njihove je destilerije proizašao i „leteći mačak“ (Flying Cat Gin) – prvi hrvatski craft gin. U destileriji u Velikoj Gorici održavaju se i razne radionice gina i drugih destilata na kojima se može naučiti sve o njegovoj povijesti i proizvodnji, začinima i te kreirati vlastite gin&tonic kombinacije uz vodstvo Master distillera vlasnika Miljenka i njegove kćeri Gabrijele.

 

Najukusniji domaći kukuruzni kruh i medenjaci

Već više od 25 godina u Buševcu nedaleko od Velike Gorice djeluje OPG Robić. Vrijedne ruke gospođe Marije Robić u grovači rade najukusniji kukuruzni kruh koji morate probati: od domaće kukuruzne mele s dodatkom ražene mele, zbog vlage i sočnosti, te s domaćim kvasom koji se radi tako da se nasađuje raženo brašno dok polako ne fermentira. Rijetko se posljednjih desetljeća može vidjeti takav proces kako su nekada „delali naši stari“. Težak je to fizički posao kojim se rijetki danas žele baviti. Proces dugo traje, ali okus takvog kruha, kad se jednom proba, jednostavno se ne zaboravlja. A nasuprot kuće Marije Robić nekada je živio najpoznatiji licitar Ivan Kovačević koji se školovao u Sloveniji, tako da Buševčani oduvijek vole medenjake. Kako ih i sama jako voli, godinama je isprobavala razne recepte dok nije stvorila onaj koji nosi njen potpis, a receptura, naravno, kao i kod svakog majstora – ostaje djelomično tajna.

 

Egzotično bilje u srcu Turopolja

U Velikoj Kosnici možete pronaći pravu inovativnu zelenu oazu. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Anto Jurić već se preko 30 godina bavi uzgojem presadnica povrća, začinskog i ljekovitog bilja koje nije toliko uobičajeno pa tako možete degustirati više vrsta menti (kao što su menta s aromom jagode, jabuke, grejpa, banane, čokoladna menta tamnih listova, specijalna menta za mojito koktele), a posebno su zanimljivi zato što su se među prvima okrenuli steviji i njenom uzgoju te su danas najveći proizvođač ove biljke. U ponudi imaju više od 30 raznih jestivih cvjetova i listova koji se koriste u hrani ili koktelima, kao i velik izbor čajeva koji će vas ugrijati i osvježiti u svako doba godine.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.