Slatki kruh tradicija je za vrijeme Uskrsa na našim prostorima, a u različitim dijelovima Hrvatske ima drugačije ime. Uskrsna pogača, iznimno je popularna, i traži strpljenje. Tijesto se diže satima, treba paziti na puno detalja, ali je neizostavan desert u ovo doba godine.
Uskršnji slatki kruh dolazi pod različitim imenima, pa je tako u Dalmaciji poznata kao sirnica, iako u njoj nema sira, u Primorju kao pinca, a u Zagorju jajarica. Slatka pinca zahtjeva vrijeme, tijesto joj se diže i do četiri sata, ali njezin puni okus je nezamjenjiv, pišu 24sata.
Za dobru pogaču, tijesto treba mijesiti što dulje, a ako tijekom pečenja počne prebrzo dobivati boju, pokrijte je aluminijskom folijom.
Za pincu će trebati:
Sastojci:
- 1 kg brašna – pola glatko, pola oštrog
- 20 g suhog kvasca
- 2 vanilin šećera
- 200 ml mlijeka
- 100 ml soka od naranče
- 250 g maslaca
- 250 g šećera
- žličica soli
- 3 jaja
- 6 žumanjaka
- ribana korica limuna
- malo ruma
Priprema:
Najprije pomiješajte kvasac, malo ugrijano mlijeko, žličicu šećera i žličicu brašna pa ostavite neka se digne. U međuvremenu pomiješajte sve suhe sastojke pa u njih dodajte sve ostale, uključujući kvasac koji se dizao. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga da se diže na toplom mjestu tri do četiri sata.
Potom podijelite na tri dijela i oblikujte pince – nožem na površini svake napravite dva reza u obliku križa. Stavite ih u hladnu pećnicu pa je uključite da se grije na 200 stupnjeva. Pecite 20-ak minuta pa ih premažite razmućenim žumanjkom i pospite kristalnim šećerom te vratite u pećnicu na još 20 minuta, na 150 stupnjeva.
Uživat ćete u mirisu i okusu.
Komentari