Slatka tradicija: Već su krenule uskrsne pogače, evo zašto ih svi obožavaju

Autor:

29.03.2013., Sibenik - Uskrs bez pogace, pince ili sirnice je nezamisliv, narocito ako se sprema po starom receptu. rPhoto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Slatki kruh tradicija je za vrijeme Uskrsa na našim prostorima, a u različitim dijelovima Hrvatske ima drugačije ime. Uskrsna pogača, iznimno je popularna, i traži strpljenje. Tijesto se diže satima, treba paziti na puno detalja, ali je neizostavan desert u ovo doba godine.

Uskršnji slatki kruh dolazi pod različitim imenima, pa je tako u Dalmaciji poznata kao sirnica, iako u njoj nema sira, u Primorju kao pinca, a u Zagorju jajarica. Slatka pinca zahtjeva vrijeme, tijesto joj se diže i do četiri sata, ali njezin puni okus je nezamjenjiv, pišu 24sata.

Za dobru pogaču, tijesto treba mijesiti što dulje, a ako tijekom pečenja počne prebrzo dobivati boju, pokrijte je aluminijskom folijom.

Za pincu će trebati:

Sastojci:

  • 1 kg brašna – pola glatko, pola oštrog
  • 20 g suhog kvasca
  • 2 vanilin šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 100 ml soka od naranče
  • 250 g maslaca
  • 250 g šećera
  • žličica soli
  • 3 jaja
  • 6 žumanjaka
  • ribana korica limuna
  • malo ruma

 

Priprema:

Najprije pomiješajte kvasac, malo ugrijano mlijeko, žličicu šećera i žličicu brašna pa ostavite neka se digne. U međuvremenu pomiješajte sve suhe sastojke pa u njih dodajte sve ostale, uključujući kvasac koji se dizao. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga da se diže na toplom mjestu tri do četiri sata.

Potom podijelite na tri dijela i oblikujte pince – nožem na površini svake napravite dva reza u obliku križa. Stavite ih u hladnu pećnicu pa je uključite da se grije na 200 stupnjeva. Pecite 20-ak minuta pa ih premažite razmućenim žumanjkom i pospite kristalnim šećerom te vratite u pećnicu na još 20 minuta, na 150 stupnjeva.

Uživat ćete u mirisu i okusu.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.