O nedostatku radnika u turizmu u Dnevniku HTV-a, u nedjelju, govorili su Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre i Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske.
Procjenjuje se da u ovom trenutku nedostaje 30.000 radnika, Andrić kaže da tako teško možemo odraditi kvalitetnu sezonu.
“Mi smo sada u situaciji na koju je Sindikat upozoravao godinama. Imamo nezainteresirane mlade ljude da se školuju i da budu kvalificirani za ovu djelatnost”, rekao je.
“Kvalificirani napustili Hrvatsku”
Objasnio je da oni koji su kvalificirani, zbog malih plaća su napustili Hrvatsku i otišli u konkurentske zemlje jer su plaće daleko veće, oni iz država bivše Jugoslavije dolaze zbog mora, na 2-3 mjeseca.
“Pod hitno moramo sjesti i vidjeti na koji način podignuti plaće radnicima, zainteresirati mlade da se školuju i s kvalificiranim radnicima moramo dobiti kvalitetan turizam”, rekao je.
Jakominić je rekao da su hrvatski turizam i ugostiteljstvo najoporezivaniji na svijetu.
“Ne možemo naše ljude platiti onoliko koliko vrijede”, dodao je.
Smatra da domaći radnici, koji s ponosom prodaju domaći, autentičan proizvod vrijede više i bolje prezentira svoju državu i njezine proizvode od uvoznog radnika.
“Ne bismo smjeli fokusirati naš razvoj na uvoznoj radnoj snazi, nego trebamo graditi domaći kadar, turizam i ugostiteljstvo”, dodao je.
Jakominić je naglasio da sezonu trebamo produljiti, da postane nebitna jer stalno pružamo kvalitetan proizvod.
“Sustav je postavljen naopako, nemamo se hrabrosti suočiti sa stvarnošću i graditi sustav iznova, već improviziramo i ove godine nam se to obilo o glavu jer smo jako kasno krenuli u cijelu priču”, dodao je.
Objasnio je da smo tek 1.6. dobili signal da će se moći raditi, no tada je prekasno za naći radnike.
Na pitanje koliko je realno da će se prestankom pandemije radnici koji su otišli vratiti svojim starim poslovima, Andrić kaže da većina naših ljudi živi na Vladinoj potpori od 4.000 kn.
“Krenulo je graditeljstvo, plaće su oko 8, 9.000 kn i većina naših konobara je otišao raditi u graditeljstvo – ljudi žele dobiti novac s kojim mogu živjeti, a s 4.000 kn je to jako teško”, dodao je.
Predviđa da će na jesen opet biti velikih problema, od Vlade je tražio da razmisle o potporama koje će davati na jesen jer moramo dočekati sezonu 2022. za koju se očekuje da bude normalnija.
Jakominić je govorio o kvaliteti domaćih i stranih radnika, rekao je da je domaći radnik netko s kime živite cijelu godinu, on poznaje i grad i objekt u kojem radi, dok inozemni radnik kada dođe, prvo ga se mora pripremiti za rad.
Veliki nedostatak sezonske radne snage
Upalio se turistički alarm – ne zbog manjka gostiju, nego radnika!
“Nema baš dovoljno interesa. Potražnja za radnicima u našem sektoru je veća od ponude”, rekla je Sanja Škugor, pomoćnica direktora hotela u Vodicama.
Na šibenskom Zavodu za zapošljavanje brojevi pokazuju: manje je od 500 prijavljenih, a otvoreno više od tisuću radnih mjesta!
“Najtraženiji su nam kuhari, konobari, sobarice i čistačice”, dodala je Škugor.
Zato već godinama posežu za radnicima iz unutrašnjosti i inozemstva. Problem manjka radnika nije od jučer, no pandemija ga je potencirala.
“Upravo zbog toga što je taj kadar, koji nam je do sada bio na raspolaganju, zbog epidemioloških mjera potražio neke druge poslove”, rekla je Zrinka Vojak Bunjevac, voditeljica marketinga i prodaje marine u Murteru.
A potrebe sve su veće! Traži se 25% više radnika nego prošlog ljeta!
“Lani smo zaposlili manje od 100 za sezonu, tako da nekih 100 do 120 ove godine očekujemo da bi nam bilo dovoljno”, objasnila je Škugor.
U šibenskim restoranima nešto drukčija slika!
“Moram reći da me ugodno iznenadilo od onog početnog straha da neće imati tko odraditi ovu sezonu. Naši studenti, pa čak i učenici žele raditi u ugostiteljstvu ovu sezonu”, rekao je vlasnik restoranaJoso Smolić.
Posla ima i bit će ga. Pitanje je samo hoće li ga raditi domaća ili uvozna radna snaga!?
Komentari