Riba lav uočena je na lokaciji Vranji škoj na 12 metara dubine u trenutku kada je temperatura mora iznosila 24 °C. Uočena je jedna jedinka dužine 16 centimetara, fotografirao ju je morski biolog Petar Kružić, redoviti profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

“Ova riba predstavlja opasnost za ljude samo ako dođemo u dodir s njom, odnosno ako se ubodemo na njezine bodlje. Za sad ne možemo reći da je njezina prisutnost jako velika opasnost za ljude s obzirom na to da nema puno primjeraka”, rekao je Kružić.

Objasnio je kako je veći problem podmorski svijet, odnosno bioraznolikost Jadrana, s obzirom na to da je riba lav dosta proždrljiva i najveća opasnost prijeti našim endemskim malim vrstama, poput glavoča i babice.

Institut za oceanografiju upozorio: “Nastavlja se invazija opasne ribe na Jadran, sve bodlje su otrovne!”

“Riba lav definitivno se udomaćila u podmorju južnog Jadrana, ovdje je prisutna već nekoliko godina i to će biti sigurno vrsta koja će se upisati na popis vrsta Jadrana i jadranskih riba“, ističe Kružić.

Znanstvenog imena Pterios miles, vatrenjača, riba lav ili riba paun se tako nastavlja širiti Jadranom, njezina prisutnost ranije je potvrđena u području crnogorskog primorja, Visa, Cavtata, Korčule i Lastova.

Radi se o invazivnoj ribi otrovnih bodlji, pa treba biti oprezan prilikom ribolova. Otrov je termolabilan, odnosno može se neutralizirati toplinom. Stoga je u slučaju uboda važno odmah to mjesto uroniti u vruću vodu temperature 40-45 °C.

Prirodni neprijatelji su joj hobotnice i kirnje, pa je njihova zaštita jedna od mjera za kontrolu širenja. Također, moguć je izlov i konzumacija. Dobra je stvar da je riba lav jestiva, pa se može iskoristiti za hranu, no uz oprez prilikom ulova i čišćenja, navode iz NP Mljet.

Institut za oceanografiju upozorio: “Nastavlja se invazija opasne ribe na Jadran, sve bodlje su otrovne!”