U svoj jelovnik uvrstite zdrave ‘alternativne’ izvore ugljikohidrata

Autor:

24.03.2021., Zagreb - Hrana za male papige.
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Mnogi iz svog programa prehrane i jelovnika ne žele izbaciti ugljikohidrate, za većinu osoba su riža, krumpir, tjestenina i zobene pahuljice omiljene namirnice te tu nema ništa loše, prenosi fitness.com.hr.

Dobro je izbjeći pretjerivanje ili možebitne nepoželjne reakcija organizma radi jednolične prehrane pa se često preporučuje konzumacija alternativnih izvora ugljikohidrata. Mnoga kućanstva i sportaši su već ‘prihvatili’ neke od ovih namirnica, koje imaju dobru nutritivnu vrijednost, okus i mnogo hranjivih tvari.

Quinoa ne sadrži gluten, bogat je izvor vitamina B kompleksa i proteina te se već dugi niz godina nalazi na jelovnicima vegetarijanaca i vegana.

Kus kus obiluje proteinima, vlaknima i hranjivim tvarima. Priprema je brza i jednostavna te mnogi danas radije ‘kuhaju’ kus kus, nego tjesteninu.

Heljda je mnogima odlična zamjena za rižu, ova tradicionalna namirnica je u Hrvatskoj poznata stoljećima, a posebno je popularna za pripremu zimskih jela. Isto je i s ječmom.

Bulgur je iznimno popularan, ova namirnica od više različitih vrsta pšenice je poznata u jelovniku Srednjeg istoka, nekim zemalja Mediterana i indijskoj kuhinji već dugo vremena.

Proso i amarant su žitarice koje ne sadrži gluten, imaju visok udio magnezija i kalcija te u prehrani imaju blagotvorno djelovanje i preporučaju se za ublažavanje mnogih zdravstvenih poteškoća.

Teff se smatra najmanjom žitaricom s najvećim nutritivnim svojstvima, posebno je omiljeno brašno za pripremanje kruha i peciva.

Pir je još jedna drevna žitarica, koja je bogata B i K vitaminima, a sadrži i vitamin E.

Durum pšenica se koristi za proizvodnju tjestenine, ima visok sadržaj proteina i manju količinu glutena pa je u današnje vrijeme vrlo tražena.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.