U restoranu “Balon” predstavljena izvrsna vina talijanske vinarije Girlan

Autor:

Dean Sinovčić

Vječno agilni Boris Ivančić, vlasnik „Vivat fina vina“, odnedavno u prodaji nudi vina talijanske vinarije Cantina Girlan čiji se vinogradi nalaze u južnom Tirolu, u području Alto Adige, nedaleko od Bolzana. Područje obilježava klima, velike dnevne i noćne temperaturne razlike jer se nalazi između Alpa i mediteranskog dijela, što doprinosi kvaliteti njihovih vina. Vinarija Girlan osnovana je 1923. godine a 2010. godine je modernizirana. Nekolicina njihovih vina predstavljen je u četvrtak navečer uparivanjem s jelima koje je u restoranu „Balon“ pripremio chef Stipan Iličić uz prisustvo Marca Pfitchera koji je zadužen za Girlanov izvoz i marketing.

Vina Girlan su, bez pretjerivanja, izvrsna vrijednost za novac, što se vidjelo već kod prvog zalogaja kada se uz tartar od tune sa avokado limetom i čipsom od riže točio lagani i osvježavajući 448 Bianco Cuvee, idealan za početak večere. Uz slijedeće jelo, crni raviol sa lososom, ricottom i pjenom od kruške i đumbira, ponuđen je izvrstan Flora Sauvignon čiji su okusi takvi da pomislite kako ležite na livadi i upijate mirise trave i svega ostalog što u toj divljini raste.

Nakon toga slijedila su jela uz koje su točena jednako dobra crna vina, pa je uz savršeno pečena pačja prsa u acetu s kremom od kestena točen Flora Cuvee Cabernet Merlot riserva iz 2016. Uz rižoto s volovskim repom, pljesnivim sirom i balotinom od volovskog repa pio se Lagrein Merlot iz 2018, koji sa maloprodajnom cijenom od 133 kune odnosi pobjedu u natjecanju za najbolji odnos cijene i kvalitete. Zakucavanje je stiglo uz Trattmann Pinot Noir riserva, maloprodajno najskuplje vino te večeri (cijena boce je 335 kuna) koje se izvrsno nosilo sa savršeno pečenim odreskom crne svinje, rimskim njokom sa vlascem i pjenicom od cikle.

 

Uz desert, a to su ovog puta bile kuglice od kestena s kavom i hrskavom čokoladom na kremi od vanilije, seriva se slađe vino, a to je ovog puta bio Moscato Rosa koji nije pretjerano sladak i kao takav se odlično slagao s desertom koji u ovoj kombinaciji ima iste takve osobine.

Vinsko područje Alto Adige čini mali dio proizvodnje talijanskih vina, procjene kažu da se u tom dijelu proizvodi manje od jedan posto ukupne proizvodnje, i zato je pronalazak i distribucija tih vina posebno važna, naročito kada se pruže i „upute za rukovanje“ koje je svojim jelima predstavio chef Stipan Iličić u restoranu „Balon“.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.