Potkova, prvi restoran u Hrvatskoj koji je dobio oznaku ‘Okusi hrvatske tradicije’, na zagrebačkom Hipodromu nudi jela iz cijele Hrvatske spravljena po recepturama naših mama, baka ili nona, a vlasnik Nikola Štefanović želi najsvečanije trenutke gostiju učiniti posebnima
Zagrebački restoran Potkova godinama ponosno nosi titulu jednog od 100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica i prvi je restoran u Hrvatskoj koji je dobio oznaku “Okusi hrvatske tradicije”. Osim što je smješten na Hipodromu, u naselju Kajzerica koje je ime dobilo po njemačkoj riječi kaiser jer se na tom prostoru nalazilo vojno carsko vježbalište, ovaj restoran ima i dugu ugostiteljsku povijest. Tradicija ugošćavanja počela je 1948. kada je na ovom mjestu otvoren restoran “Besna kobila”, a Zagrepčani su ga zvali “kod Makedonke” jer se tu jeo najbolji gravče u Zagrebu. Nakon toga je 1990. otvoren restoran “Hipodrom”, koji je pod različitim vlasnicima postao kultno zagrebačko mjesto gdje se uvijek dobro jelo. Obitelj Štefanović objekt preuzima 2014. te potpuno, od temelja do krova, preuređuje ovaj prostor i restoranu daje sretno ime – Potkova.
Vlasnik Potkove Nikola Štefanović, sa cheficom kuhinje Sonjom Buticom i šefom sale Matijom Pugarom, vođen je devizom da je ugostiteljstvo ambasador zemlje. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO
“Kada je riječ o ugostiteljstvu, tu je osnovni kriterij gost i uvijek moramo imati na umu da najvažniji i najsvečaniji trenuci u ljudskim životima završavaju za restoranskim stolom. To su trenuci koje ljudi žele pamtiti cijeli život i žele da im ostanu u prelijepom sjećanju, i upravo je to posao nas ugostitelja. Isto pravilo vrijedi za svakog našeg gosta, bilo da kao pojedinac ili s društvom želi pojesti nešto ukusno za ručak ili večeru. Potkova nudi jela iz cijele Hrvatske spravljena po recepturama naših mama, baka ili nona, pri čemu se vodi računa da kuhinja prati sezonalnost namirnica, kada su one najsvježije, a time i najukusnije. Naš je restoran oaza mira i ukusnih tradicionalnih hrvatskih jela. Imamo istarske specijalitete od boškarina, jela iz jadranskih dubina, kod nas možete jesti mediteransku kuhinju, slavonsku, baranjsku, podravsku, zagorsku ili međimursku kuhinju. Zbog šarolike i široke palete naših jela smo i dobili oznaku “Okusi hrvatske tradicije”. Namirnice nabavljamo od domaćih proizvođača kontroliranog porijekla i to isključivo od OPG-ova. Primjerice, od dobavljača s Hvara uzimamo maslinovo ulje, motar, kapare i vinsku kvasinu. Od drugih dobavljača uzimamo pršute, bilo istarske ili dalmatinske, a salame, kulene, kulenove seke ili šunku iz Slavonije i ostalih dijelova kontinenta. Uvijek našu ponudu prilagođavamo godišnjim dobima i pripremamo namirnice koje su tada najsvježije i najkvalitetnije. Na taj način se trudimo da naši gosti mogu uživati u bogatstvu njihovih okusa. Hrana koju služimo priprema se na tradicionalne načine – u peki, na ražnju, u krušnoj peći, na roštilju na prirodnom žaru i ona je plod naših sela i našeg mora”, govori za Gastro&Wine vlasnik Potkove Nikola Štefanović.
FOTO: Saša Zinaja/NFOTO
Da restoran Potkova spaja bogatstvo okusa Hrvatske na jednom mjestu uvjerila se i ekipa Gastro&Winea kušajući krem juhu od buče, domaću goveđu bistru “bakinu” juhu i krem juhu od vrganja. Za glavno jelo posluženi su: file od jelena pečenog na žaru s umakom od kupinovog vina i prilogom od dinstanog crvenog zelja i pireom od pastrnjaka, zatim grdobina a’la cardinale s pohanim cvijetom od tikvice punjenim mozzarellom i inćunima, te beefsteak Wellington u lisnatom tijestu s pireom od pastrnjaka.
Štefanović je rođen u malom selu Križnica pored Pitomače, zapravo na otoku koji danas pripada pod Regionalni park Mura-Drava, koji se proteže kroz pet županija. Otac mu je bio vlasnik krčme koja se zvala Šaran i u njoj je radio od svoje desete godine. Nakon završetka ugostiteljske škole radio je u najluksuznijem hotelu bivše države, hotelu Haludovo Palace na Krku, te u restoranu Globus na Zagrebačkom velesajmu, uglavnom u restoranima u koje su dolazili najviši dužnosnici ondašnje države, a poslije i Hrvatske.
Grdobina a’la cardinale s pohanim cvijetom od tikvice punjenim mozzarellom i inćunima, beefsteak Wellington u lisnatom tijestu s pireom od pastrnjaka i file od jelena pečenog na žaru s umakom od kupinovog vina i prilogom od dinstanog crvenog zelja i pireom od pastrnjaka. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO
“Ugostiteljstvo je struka koja je ambasador svoje zemlje. Svaki stranac, bilo turist koji je došao na odmor ili poslovni čovjek, završit će za ugostiteljskim stolom gdje mu predstavljamo bogatstvo naše kulture i tradicije, gdje mu predstavljamo tko smo, što smo i kakvi smo. Zato je važno na koji način ugošćujemo goste i koliko smo im zahvalni na njihovom dolasku – kako ih prihvaćamo i ispraćamo. Svaki konobar mora znati barem dva ili tri jezika, konobari moraju biti profesionalni, nenametljivi i neprimjetni, ali u svakom trenutku moraju paziti na gosta i pažljivo gledati da mu na stolu nikada ništa ne nedostaje. Ovdje vrlo ozbiljno shvaćamo svakog gosta, za nas gost nije strano tijelo koje treba nakrcati hranom i nevoljko ga otpratiti, već je to netko kog rado viđamo, to je dragi prijatelj kojem se veselimo. Prilikom uređenja restorana vodili smo brigu o svakom detalju i svim gostima. Stoga smo uredili dječji park, pristup invalidima u sve dijelove restorana, cigar klub, bogatu vinoteku s oko 180 etiketa iz cijele Hrvatske i 30 etiketa koje točimo na čaše. Imamo VIP salon, kamin salu, vrhunske kuhare i kuhinju po HCCP standardu. I zato je svaki naš gost vrhunski tretiran i želimo mu pružiti osjećaj kao da je u svojoj kući. Mi ne radimo razliku među gostima i svaki gost Potkove je naš najvažniji gost”, istaknuo je Štefanović. | PROMO
U Potkovi gosti mogu uživati u bogatstvu okusa najfinijih hrvatskih jela spravljenih od namirnica s domaćih OPG-ova od Istre i Dalmacije do Slavonije. FOTO: Potkova
Komentari