Želite li oduševiti goste, a sebi olakšati, pripremite nevjerojatno jednostavan, a fotogeničan desert od limuna. Naglašavamo fotogeničan jer je u današnje vrijeme važnije kako izgeda, nego kakvog je okusa. Sve se okrenulo naglavačke!
No, ovaj je desert i lijep i fin tako da će zadovoljiti i i ona tradicionalnija nepca kojima je ipak važnije pojesti hranu i uživati u njoj, nego ju objaviti na Instagramu.
Posset je bio engleski napitak od mlijeka podsirenog s pivom ili vinom, začinjen đumbirom, muškatnim oraščićem i cimetom, koji se u 15. i 16. stoljeću koristio kao lijek protiv prehlade. U 19. stoljeću ponovno oživljava, ali u verziji hladnog deserta na bazi vrhnja, šećera i citrusa koji je i danas popularan.
Štoviše, jedna verzija posseta postala je i viralna. Dijele ga tiktokeri, a popularan je i na drugim mrežama. Vjerojatno zato što izgleda fantastično i što ga može svatko pripremiti.
View this post on Instagram
U nastavku vam donosimo recept za posset od limuna, serviran u limunovoj korici – vrlo efektno i ekološki prihvatljivo. Ako limun nije šprican, možete pojesti i slatko punjenje i “posudicu”. Ovi osvježavajući, slatki zalogaji posebno su popularni u toplijim mjesecima, što znači da dolazi njihov vrijeme.
Sastojci za 6 komada
-200 ml vrhnja za šlag
-sok 1 limuna
-limunova korica
-50 gr šećera
-1 vanilin šećer
Postupak
Ulijte vrhnje u lonac, dodajte šećer i vanilin šećer pa lagano zagrijavajte uz miješanje dok se šećer ne otopi. Pustite da provrije pa maknite s vatre. Sada ulijte limunov sok i uspite ribanu koricu limuna. Kada ribate koricu, pripazite da ribate samo žuti sloj koji je aromatičan. Bijeli gorak.
Limun, preporučujemo onaj s debljom koricom, razrežite po dužini i izdubite. Dobit ćete posudice u koje ćete uliti posset. Punjeni limun pokrijte prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica. Kada se krema ohladi, stavite desert u hladnjak na minimalno tri sata, a može i preko noći.
Posset možete napraviti i od ostalih agruma, primjerice naranče.
Komentari