U 2018. smanjen broj goveda, svinja, ovaca i peradi

Autor:

Slavonski Brod, 29.5.2011 - U Slavonskom Brodu održana je danas 14. Meðužupanijska stoèarska izložba, na kojoj su uzgajivaèi iz Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske i Osjeèko-baranjske županije na ocjenjivanje doveli više od stotinu grla goveda, konja i svinja. Kod goveda titulu šampionskog grla zaslužile su Grita, krava simentalske pasmine i Ceca, krava holstein friesian pasmine. Grita je u treæoj laktaciji proizvela 6.157,5 kilograma mlijeka, a vlasništvo je Dinka Bilešiæa iz Donjih Crnogovaca u Brodsko-posavskoj županiji. Na slici Grita i Dinko Bilešiæ.
foto FaH/ Marijan VRKLJAN/ ua

U Hrvatskoj je prošle godine ukupan broj goveda smanjen za 8,2 posto u odnosu na godinu ranije, svinja za 6,6 posto, ovaca za 3,1 posto, a peradi za 10,6 posto, dok je broj koza povećan za 3,9 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U Hrvatskoj je 1. prosinca 2018. bilo 414 tisuća grla goveda, što je 8,2 posto manje nego godinu dana prije, kada ih je bilo 451 tisuća.

Podaci o govedarskoj proizvodnji pokazuju da je broj goveda starijih od dvije godine smanjen za 15,4 posto, na 165 tisuća grla, pri čemu je broj muznih krava smanjen za 2,2 posto, na 136 tisuća grla.

Prošle je godine smanjen i broj mladih goveda do jedne godine za 1,9 posto, na ukupno 153 tisuće grla, dok je broj goveda od jedne do dvije godine smanjen za četiri posto, na 96 tisuća grla.

Po nedavno objavljenim podacima DZS-a, ukupan je broj svinja od 1 milijun prošle godine smanjen za 6,6 posto prema godini ranije, pri čemu je broj svinja za rasplod pao za 2,3 posto, na 125 tisuća, a broj krmača je pao za 4,2 posto, na 68 tisuća.

Statistika o broju stoke i peradi pokazuje da je broj ovaca prošle godine pao za 3,1 posto, na 617 tisuća, a peradi za 10,6 posto, na 9,3 milijuna.

Koza je, prema podacima od 1. prosinca 2018. godine, bilo ukupno 80 tisuća, što je u odnosu na 2017. rast za 3,9 posto.

OZNAKE: perad, govedo, ovce, svinje

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.