Jedna tvrtka s područja američkog velegrada Bostona koristi prikupljene i reciklirane štapiće za jelo za izradu različitih dijelova dizajnerskog namještaja.
Elaine Chow je osnivačica kompanije Chopvalue Boston te je za medije otkrila cijeli proces, koji stoji iza proizvodnje dopadljivog i održivog namještaja i drugih korisnih predmeta.
Tvrtka surađuje sa stotinu restorana u širem okruženju, a svaki tjedan se prikupi velika količina iskorištenih štapića, oko 150 tisuća komada ovog azijskog pribora za jelo.
Štapići se nalaze u velikim plastičnim vrećama te zatim slijedi proces čišćenja, stavljanja u stroj za sortiranje, lijepljena i modeliranja.
Štapići se suše preko noći u velikoj sušilici, nakon čega se mali blokovi štapića po potrebi izrezuju te ponovo lijepe i bruse. Iskorišteni pribor za jelo uskoro postaje atraktivna drvna ploča za namještaj, kao što su kuhinjski stolovi, stolice, itd. .
Chow je za medije izjavila da je željela pokrenuti održivi i ekološki projekt, a na ovaj način osjeća dodatnu povezanost sa svojim kineskim nasljeđem.
Komentari