Trkači bi trebali češće konzumirati određenu skupinu namirnica

Autor:

09.05.2021.,  Osijek - Prvi Wings For Life u Osijeku, najveca humanitarna utrka na svijetu. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Program prehrane trkača bi se trebao bazirati na određenoj skupini namirnica, koje su potrebne za postizanje optimalnih rezultata, otkriva fitness.com.hr. 

Odabrane namirnice olakšavaju trening, povećavaju izdržljivost, grade mišiće i ojačavaju kosti te organizmu daju potrebnu nutritivnu vrijednost i energiju. Uvođenjem obroka s raznovrsnom tjesteninom, povrćem i ribom štiti se zdravlje sportaša.

Trkačima se preporučuje konzumacija tjestenina od cjelovitih žitarica i kruha. Mnogo ugljikohidrata, hranjivih tvari i vlakana daju energiju sportašima i rekreativcima kada krenu trčati dionice. Preporučeno je izbjegavati pečene proizvode od bijelog brašna.

Jaja su bogat izvor proteina, a aminokiseline u jajima pomažu u obnovi i oporavku mišića. Tu je i dovoljna količina vitamina K, koji je ključan za zdravlje kostiju.

Mahunarke imaju puno proteina i biljnih vlakana te imaju nisku razinu masnoće. Kao dodatak juhama i varivima pružaju osjećaj sitosti i poboljšavaju probavu.

Losos je izvrstan izvor proteina, omega-3 masnoća, minerala u tragovima. Omega-3 masne kiseline pomažu u sprečavanju bolesti krvožilnog sustava.

Slatki krumpiri sadrže uvijek važne ugljikohidrate i odličan su izvor vitamina A, jakog antioksidanta. Također su dobri izvori vitamina C, kalija i željeza.

Kao međuobrok preporučuje se konzumacija jogurta s malom količinom masti i banana, koje su dobar izvor proteina i ugljikohidrata. Banane sadrže i kalij, koji trkači gube kroz znoj i koji pomaže u reguliranju kontrakcije mišića.

Kad osjetite glad za međuobrok ili za doručak možete pojesti i sendvič s prirodnim maslacem od kikirikija, koji ima slična nutritivna svojstva, pun je kalorija i brzo pruža osjećaj sitosti.

Mrkve ili banane možete ponijetu sa sobom na trčanje u ruksaku. Mrkve su odličan izvor vitamina A, koji pomaže jačanje imunološkog sustava. Kod kuće možete ih kombinirati u jelima ili salatama.

Kvinoja je ukusna alternativa tjestenini. I ova namirnica je bogata ugljikohidratima i proteinima. Mnogi ju poslužuju kao prilog ili kao sastavnicu zdrave salate.

OZNAKE: trčanje, prehrana

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.