U proteklih nepunih godinu dana Stiv Kahlina i Sanja Vladović, osnivači TAMAN artisan čokolada, predstavili su svoje bean-to-bar čokolade. Započeli su sa čokoladama napravljenima od kakaa uzgojenog u Ekvadoru, Gvatemali i Peruu, nastavili su sa čokoladama na temelju kakaa uzgojenog u Kolumbiji, Madagaskaru i Filipinima da bi prošli tjedan okončali ovu trilogiju s čokoladama koje su nastale od kakaa uzgojenog na tri različite lokacije u samo jednoj zemlji, a to je Indonezija.
Bean-to-bar znači da je čokolatijer sudjelovao u svakoj fazi proizvodnje, od uzgoja kakaa do proizvodnje table čokolade. Svaki puta radilo se o limitiranoj količini, po 125 čokolada od 50 grama, koje su bile razgrabljene preko noći, bez obzira što im je cijena bila 40-tak kuna. Sve tri čokolade predstavljene ovog puta sadrže 72 posto kakaa a nazivi im dolaze od lokacija na kojima je kakaoo uzgojen. Tako čokolada East Nusa Tenggara Sumba dolazi s obiteljskog imanja na otoku Sumba. Iako u opisu čokolade stoji da je aftertaste srednje dugačak s blagom gorčinom, nama je aftertaste ipak bio poduži s time da se činilo da čokolada sadrži i više od 72 posto kakao dijelova. Tko zna, možda nas je često korištenje industrijskih čokolada koje imaju 70 posto udjela kakao dijelova naviklo na blaže okuse. No, to je samo plus za ove TAMAN artisan čokolade.
Zato je East Kalimantan Berau razigranija čokolada, proizvedena od kakaovca iz regije Berau u istočnom Kalimantanu dok je West Papua Ransiki definitivan pobjednik. Ova čokolada čiji je kakaovac uzgojen u mjestu Ransiki u blizini Zapadne Papue zagrliti će vam nepce s voćnim okusima i dugim aftertasteom, tako dugim da će te još nekoliko sati misliti na ove okuse.
Razmak između predstavljanja druge i treće serije čokolada trajao je gotovo devet mjeseci ali u tom razdoblju za Stiva Kahlinu i Sanju Vladović dogodile su se divne stvari, osvojili su priznanja na prestižnom ocjenjivanju Academy of Chocolate u Londonu gdje su nagrađene njihove bean-to-bar čokolade Peru Sumaquao, Kolumbija Sierra Nevada, Madagaskar Antsamala – Sambirano te Indonezija West Papua Ransiki.
Nije čudo da Sanja Vladović i Stiv Kahlina ove tri serije čokolada nazivaju edukativnima jer osim uživanja oni žele da ljubitelji čokolade shvate koliko sorte kakaa, podneblje i način obrade utječu na finalni okus čokolade. Da bi tu edukaciju proširili, odlučili su sve ove čokolade ponuditi na svom web shopu www.tamanchocolates.com te u trgovini Muzeja čokolade u Varšavskoj ulici u Zagrebu.
Komentari