Slavni njemački jesenski festival Oktoberfest nije se održao ni ove godine. No, Njemačka je dobila zamjenski festival Wirtshauswiesn, na kojem se okupilo oko milijun posjetitelja.
Prema procjenama, na tom se festivalu popilo oko 800 tisuća litara pive i pojelo oko 600 tisuća pereca. Upravo tradicionalni bavarski pereci spadaju u najomiljenija peciva Nijemaca.
U nastavku donosimo recept, pokušajte sami napraviti ove jednostavne bavarske delicije.
Sastojci:
500 g brašna
270 ml mlijeka
50 g maslaca
2 žlice soli
1 žlica šećera
1/3 kocke kvasca
60 g sode bikarbone
Priprema:
Pomiještajte suhe sastojke, osim sode bikarbone, dodajte mlijeko i kvasac.
Sastojke dobro umijesite, zatim dodajte maslac.
Tijesto se mijesi osam minuta. Nakon toga vlažnom krpom prekrijte posudu s tijestom i ostavite da stoji oko sat vremena.
Tijesto potom podijelite na osam jednakih dijelova od kojih ćete oblikovati perece.
Ostavite tijesto još 15 minuta da raste.
Rastopite sodu bikarbonu u tri litre vode i zagrijte vodu do ključanja.
Sirove perece potopite minutu u tu tekućinu
Poredajte ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pospete ih kristalima soli.
Pecite perece 20-25 minuta na 200 stupnjeva.
Gotove perece najbolje je servirati tople s umacima koje ste ranije pripremili.
Najpoznatiji pivski festival: Znate li kako je počeo Oktoberfest?
Komentari