TOP 10 RECEPATA by Coolinarika: Jedina slasna jela koja trebate ovih blagdana!

Autor:

Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

Blagdanski stol najsvečaniji je u cijeloj godini. Oko njega se okupljaju oni koji su nam najbliži i poseban je užitak kuhati za njih. No, bez obzira na ljubav koju prema njima osjećamo i činjenicu da ono što se iz ljubavi radi nije teško, veliki je izazov oduprijeti se stresu u prosincu. U tome uglavnom ne uspijevamo što potvrđuje i već svima poznati termin blagdanskog ludila.

Ipak, koliko god se to činilo nevjerojatnim, moguće ga je izbjeći. Želite li Božić proslaviti u miru (a tko ne želi?), odmorni i potpuno posvećeni obitelji i prijateljima, trebalo bi na vrijeme krenuti s planiranjem blagdanskih jela.

Osim što ćete preskočiti goleme redove u trgovačkim centrima i nakuhavanje do sitnih sati, zaista ćete uživati u pripremi jer ćete svoje specijalitete stvarati u miru, a to će itekako osjetiti oni koji ih budu blagovali.

Čak će i dežurnim obiteljskim kritičarima izletjeti mmmmmm dok im se u ustima bude topio božanski mekan i sočan zalogaj pureće rolade s aromatičnim nadjevom.

U konačnici, ne pamte se darovi i lampice na boru, već ljudi oko stola, emocije i okusi.

Vrijeme je za planiranje blagdanskog menija

Stoga, olovku u ruke! Vrijeme je za sastavljanje blagdanskog menija i popis namirnica, a onda u trgovinu po Vegetu i ostale Podravkine asove bez kojih ne možemo ni zamisliti kuhanje.

Odradili smo za vas dio posla i između više od 5000 recepata na Coolinarici, izabrali top deset blagdanskih jela.

Suzili smo vam izbor kako ne biste pali u napast i trošili dragocjeno vrijeme surfajući po najslasnijem kulinarskom portalu u Hrvatskoj. Znate kako je to – samo ću pogledati recept za bakalar na bijelo pa za puricu pa ću pogledati kako se na starinski način rade fritule pa ću baciti oko na komentare i prođe u trenu sat vremena!

U naših top deset ima za svakoga ponešto – za one još neiskusne u kuhinji, ali pune entuzijazma, one koji vole dobro poznate okuse i tradiciju te one koji su uvijek za nešto novo i trendi poput lososa na kremi od muškatne bundeve.

Konzultirali smo Coolie, novu Coolinarikinu AI asistenticu koja je izuzetno simpatična, brza i korisna. Već nakon nekoliko razmijenjenih rečenica znala je što želimo i kakve su nam kulinarske preferencije.

U svakom slučaju Coolie je odličan kulinarski savjetnik. Do nje ćete klikom na zeleni kružić u desnom donjem kutu ekrana, a naći ćete je i na WhatsAppu. Uz nju vam u kuhinji nitko drugi ne treba! Pa krenimo!

Nekoliko Coolinarikinih recepata za one koji vole uzbudljivo!

Fina krem juha od celera

Želite li odmah na početku objeda podignuti atmosferu, poslužite gostima ovu juhu od celera. Gotova je u pola sata, jednostavna za pripremu, a zahvaljujući celeru, plavom siru i Vegeta maestro mljevenom crnom papru, vrlo aromatična i osvježavajuća. Otvorit će dišne puteve i apetit za dalje. Recept je na linku!

Zanimljiv nadjeveni lungić

Nakon što je juha od celera razbudila goste, servirajte im jelo kojim ćete blagdanski ručak učiniti još uzbudljivijim. Zanimljiv nadjeveni lungić spoj je ricotte, Vegeta Maestro mljevenog chillija, Vegeta Maestro ružmarina, bijelog vina, kruške i svinjetine. Vaš će božićni ručak uz ovaj specijalitet biti nezaboravan u najboljem mogućem smislu!

Ako ne želite lungić, pripremite pureću roladu s aromatičnim nadjevom koju smo spomenuli u uvodu. Imat će sličan učinak na goste zahvaljujući Vegeta Maestro ružmarinu koji potiče cirkulaciju i jelu daje aromu.

Za one koji se drže tradicije, ali ne mogu odoljeti malom twistu!

Svečana mesna štruca

Ispoštovat ćemo tradiciju – svečana mesna štruca za svečani ručak, kako se radi od davnina. Ono novo je jednostavnost pripreme i umak od čvrstog jogurta i češnjaka koji će joj dati dodatnu sočnost.

Servirajte je uz veliku salatu od radiča, matovilca i rikole. U smjesu za mesnu štrucu, u koju idu mljevena svinjetina, celer, jabuka i žumanjak, ne zaboravite staviti malo Vegeta Maestro Majčine dušice koja će podignuti ovo jelo na novu razinu. Detalji čine razliku!

Blagdansko pečenje i zanimljiva cvjetača

Kod ovog jela vrlo je važno prethodno marinirati meso kako bi se kasnije topilo u ustima i izazvalo onaj mmmmm efekt I kod najzahtjevnijeg nepca za stolom.

Izaberite u mesnici masni kare s kostima, otprilike dva kilogram mesa. Dobro u njega utrljajte začine – Vegetu Maestro crni papar, Vegetu Maestro ružmarin, Vegetu Maestro majčinu dušicu, žlicu Vegete i malo maslinovog ulja pa ostavite prekriveno folijom osam sati u hladnjaku. Nakon toga, nastavite s receptom onako kako piše na linku. Pečenka će biti maestralna, osobito uz pire od cvjetače.

Blagdanski rižoto s bakalarom

Bakalar se tradicionalno jede na Badnjak, a mi vam donosimo malo drugačiji recept za ovu ribu.

Umjesto na bijelo, napravite ga ove godine na rižoto, uz dodatak komorača, slatkog vrhnja, prošeka i bijelog vina te malo Senfa estragon Podravka koji će ujednačiti okuse. Recept je na linku.

Za one koji priznaju samo moderno

Ako ste vi ona ili onaj koji su poznati po tome što se kod njih gosti po prvi puta susreću s novim okusima i jelima, ovi će vas blagdanski recepti oduševiti!

Losos na kremi od muškatne bundeve

Spoj slatke muškatne bundeve i aromatičnog lososa čini ovo jelo vrlo egzotičnim, a poseban touch daje mu Vegeta Maestro dimljena paprika. Recept potražite na linku.

Egzotične blagdanske rolice

Egzotične blagdanske rolice oduševit će svojom estetikom i okusom. Marinirani juneći ramstek u kombinaciji s korjenastim povrćem i Vegeta Maestro đumbirom nikoga za stolom neće ostaviti ravnodušnim. Osim toga, ove se rolice brzo i jednostavno pripremaju, što im je veliki plus da ih uvrstimo na blagdanski meni.

Blagdanski brancin omotan pršutom

Tko kaže da se za blagdanski ručak baš mora jesti meso. Zašto to ne bi bila vrhunska riba omotana u svečano ruho? Na linku pogledajte recept za brancina u pršutu, uz koji je serviran kovrčavi kelj, a posebnu aromu daje mu Vegeta Maestro dimljena paprika.

I za kraj – kakva bi to blagdani bili bez sarme? Bez obzira jeste li moderni ili retro, volite li twistove na tanjuru ili ste konzervativni, sarma je uvijek dobra ideja. Osobito u novogodišnjoj noći, tamo negdje oko dva – tri. Sarma vraća u život!

Želite li da vam uvijek ispadne vrhunski, baš onako kako to uspijeva vašoj mami, na onaj popis koji ste krenuli pisati, obvezno stavite 2 fanta za punjenu papriku i sarmu.  Ono što je dobro ne treba mijenjati.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.