TOLIKO LIJEPI DA BISMO IH MOGLI POJESTI Jeste li probali ukiseljene cvjetove magnolije?

Autor:

Pixabay

Stabla magnolije u punom cvatu jedan su od najljepših proljetnih prizora. Očaravaju izgledom, no i potvrđuju izreku da sve što je lijepo kratko traje. Golemi “kožnati” cvjetovi magnolije brzo venu, a želite li im produljiti vijek, preselite ih na tanjur – ne kao dekoraciju, već ukusnu namirnicu.

Jeste li znali da su cvjetovi magnolije jestivi? Latice se mogu jesti sirove, termički obrađene ili ukiseljene. U nastavku vam donosimo recept za ukiseljenu magnoliju.

Vjeruje se da je cvijet magnolije najstariji cvijet na Zemlji. Cvao je i prije gotovo stotinu milijuna godina. Budući da su stabla magnolije nastala prije dolaska pčela i drugih letećih insekata, ovu prapovijesnu biljku oprašivali su golemi kukci opnokrilci zbog čega su latice bile i ostale zaštićene voskom – otud njihov kožnati izgled.

Ukiseljene latice magnolije očarat će u azijskim jelima, ali i kao novi prilog tradicionalnoj kuhinji, povrtnim i voćnim salatama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emily (@nancyneverdrew)

Svaka sorta ima malo drugačiji okus koji varira od đumbirastog do nota kardamoma i limuna. Koji je najbolji? Na vama je da odlučite – gricnite laticu prije, nego što ju iskoristitie u receptu.

Ukiseljena magnolija recept

Sastojci:

-10 cvjetova magnolije

-1 češanj češnjaka

-1 zvjezdasti anis

-200 ml octa

-1 žličica šećera

-1 žličica soli

Postupak:

-cvijeću oštrim nožem odrežite dno i zadržite samo latice. Operite ih

-u lonac ulijte ocat, uspite sol i šećer i lagano zagrijavajte dok se ne otope

-cvjetove magnolije poredajte u staklenke pa prelijte otopinom octa, pazeći da svi cvjetovi budu u octu

-dodajte režanj češnjaka i zvjezdasti anis te staklenke dobro zatvorite

-nakon što odstoje 24 sata, cvjetovi magnolije spremni su za jelo

Magnolija kao lijek

Cvjetovi magnolije koriste se kao lijek u kineskoj medicini kod reumatskih problema, proljeva, kašlja, astme, za ublažavanje simptoma menopauze te kod anksioznosti i nesanice. Imaju snažna protuupalna, antimikrobna i antioksidativna svojstva.

Dodat ćemo i da ljepotom ushićuju i podižu raspoloženje. Osobito kada svježe cvjetove magnolije umočite u otopljenu čokoladu, ali o tome drugi put.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.