Stabla magnolije u punom cvatu jedan su od najljepših proljetnih prizora. Očaravaju izgledom, no i potvrđuju izreku da sve što je lijepo kratko traje. Golemi “kožnati” cvjetovi magnolije brzo venu, a želite li im produljiti vijek, preselite ih na tanjur – ne kao dekoraciju, već ukusnu namirnicu.
Jeste li znali da su cvjetovi magnolije jestivi? Latice se mogu jesti sirove, termički obrađene ili ukiseljene. U nastavku vam donosimo recept za ukiseljenu magnoliju.
Vjeruje se da je cvijet magnolije najstariji cvijet na Zemlji. Cvao je i prije gotovo stotinu milijuna godina. Budući da su stabla magnolije nastala prije dolaska pčela i drugih letećih insekata, ovu prapovijesnu biljku oprašivali su golemi kukci opnokrilci zbog čega su latice bile i ostale zaštićene voskom – otud njihov kožnati izgled.
Ukiseljene latice magnolije očarat će u azijskim jelima, ali i kao novi prilog tradicionalnoj kuhinji, povrtnim i voćnim salatama.
View this post on Instagram
Svaka sorta ima malo drugačiji okus koji varira od đumbirastog do nota kardamoma i limuna. Koji je najbolji? Na vama je da odlučite – gricnite laticu prije, nego što ju iskoristitie u receptu.
Ukiseljena magnolija recept
Sastojci:
-10 cvjetova magnolije
-1 češanj češnjaka
-1 zvjezdasti anis
-200 ml octa
-1 žličica šećera
-1 žličica soli
Postupak:
-cvijeću oštrim nožem odrežite dno i zadržite samo latice. Operite ih
-u lonac ulijte ocat, uspite sol i šećer i lagano zagrijavajte dok se ne otope
-cvjetove magnolije poredajte u staklenke pa prelijte otopinom octa, pazeći da svi cvjetovi budu u octu
-dodajte režanj češnjaka i zvjezdasti anis te staklenke dobro zatvorite
-nakon što odstoje 24 sata, cvjetovi magnolije spremni su za jelo
Magnolija kao lijek
Cvjetovi magnolije koriste se kao lijek u kineskoj medicini kod reumatskih problema, proljeva, kašlja, astme, za ublažavanje simptoma menopauze te kod anksioznosti i nesanice. Imaju snažna protuupalna, antimikrobna i antioksidativna svojstva.
Dodat ćemo i da ljepotom ushićuju i podižu raspoloženje. Osobito kada svježe cvjetove magnolije umočite u otopljenu čokoladu, ali o tome drugi put.
Komentari