Svjetski je dan quark sira. Evo po čemu je poseban

Autor:

Wikimedia Commons

Quark (kvark) je vrsta nemasnog krem sira ili gušćeg jogurta koji potiče iz Njemačke i Austrije. U našim krajevima poznat je i pod nazivom švapski sir, u Sjedinjenim Američkim Državama kao Farmer Cheese, a u Poljskoj ga zovu tvarog (Twarog). Po čemu je ovaj sir poseban? Quark je svježi sir s visokim udjelom proteina, niskim udjelom mliječne masti i ugljikohidrata. Niskokaloričan je, prosužuje osjećaj sitosti (zahvaljujući visokom udjelu proteina), praktičan je i ukusan gotov obrok ili međuobrok.

Quark je inače kremaste teksture i blagog okusa te odlično funkcionira u slatkim i slanim kombinacijama. Tako odlično paše uz voće, ali ga također možete kombinirati u sendvičima i umacima i dipovima. Quark s povrćem i malo začina predstavlja kompletan obrok, a najvažnije iznimno zdrav zalogaj. Omiljen je i u pripremi slastica, tako ga slobodno možete isprobati u pripremi smoothija, popularnih fruit bowlova, ili uživati u quarku uz dodatak orašastih plodova i meda…. mogućnosti su nebrojene.

Osim visokog udjela proteina, quark je bogat kalcijem koji održava zdravlje zubi, kose i kosti te vitaminom A koji štiti vid i vitaminom B koji čuva živčani sustav. Većina vrsta quarka ne sadrži dodanu sol ili šećer, što znači ga čini zdravijim izborom od ostalih sličnih sireva. Pored toga što je niskokaloričan, kvark je izuzetno zdrav, poboljšava imuni sistem, ubrzava metabolizam i pomaže izgradnji mišića.

OZNAKE: Quark sir

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.