Svjetski dan biljnih mlijeka (World Plant Milk Day) svuda u svijetu obilježava se 22. kolovoza s ciljem isticanja prednosti biljnih mliječnih proizvoda za okoliš, vlastito zdravlje i dobrobit životinja u mliječnoj industriji. Biljna mlijeka i biljne verzije mliječnih proizvoda svakim danom sve više osvajaju tržišta i potrošače diljem svijeta, a 22. kolovoza obilježava se kao Svjetski dan biljnih mlijeka.
S obzirom na to da 65 % svjetske populacije ne podnosi laktozu, a biljna mlijeka ne samo da ne sadrže laktozu nego nemaju ni kolesterol, prava je blagodat kušati veliku ponudu mlijeka od soje, riže, kokosa, zobi, lješnjaka ili badema, a dostupni su u većini trgovina i u mnogim kafićima. Uz mlijeka, sve je više biljnih verzija ostalih proizvoda od životinjskog mlijeka kao što su biljni sirevi, jogurti i vrhnja, namazi, sladoledi, šlag i dr. Svatko može pronaći nešto za sebe, a mogućnosti za primjenu i eksperimentiranje u najdražim receptima ne poznaju granice.
O velikoj popularnosti biljnih mlijeka u Hrvatskoj svjedoči činjenica da se u većim supermarketima može naći i 50-ak različitih vrsta i to od različitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova (npr. sojino, bademovo, zobeno, rižino), ali i različitih okusa (čokoladno ili s vanilijom) i namjena. Tako su sve dostupnija takozvana barista biljna mlijeka za kavu, a veliku pozornost među „mlijekoljupcima“ izazvalo je i novo zobeno mlijeko s različitim postotcima masnoće- punomasno i s niskim postotkom, koje ima okus kao kravlje mlijeko. Također, svakim danom vidljiv je i porast ostalih mliječnih biljnih proizvoda te se na policama trgovina i menijima ugostiteljskih objekata mogu pronaći gotovo sve zamjene za životinjske proizvode – od biljnih mlijeka, vrhnja i šlagova do sireva i sladoleda.
Komentari