Svjetska zdravstvena organizacija: “Zaslađivači dugoročno ne koriste u smanjenju tjelesne masnoće”

Autor:

Towfiqu Barbhuiya, Unsplash

Ljudi bi trebali izbjegavati korištenje zaslađivača za kontrolu težine, preporučila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Niskokalorični zaslađivači ili zaslađivači bez kalorija koriste se umjesto šećera za zaslađivanje raznih namirnica i pića. Mnogi ljudi također dodaju zaslađivače bez šećera (NSS) vlastitoj hrani i pićima kao alternativu šećeru, s ciljem sprječavanja prekomjerne težine ili pretilosti.

WHO je sada otkrio da korištenje zaslađivača “ne daje nikakvu dugoročnu korist u smanjenju tjelesne masnoće kod odraslih ili djece”.

Iako korištenje NSS-a u kratkom roku može dovesti do manjeg gubitka težine, moglo bi doći do “neželjenih učinaka” povezanih s dugotrajnom uporabom, poput povećanog rizika od dijabetesa tipa dva, kardiovaskularnih bolesti i smrti.
“NSS nisu esencijalni prehrambeni čimbenici i nemaju hranjivu vrijednost”, rekao je Francesco Branca, direktor za prehranu i sigurnost hrane pri WHO-u.

“Ljudi moraju razmotriti druge načine smanjenja unosa slobodnih šećera, poput konzumiranja hrane s prirodnim šećerima, poput voća, ili nezaslađene hrane i pića. “Ljudi bi trebali u potpunosti smanjiti slatkoću prehrane, počevši od rane dobi, kako bi poboljšali svoje zdravlje.”
Organizacija je pregledala podatke iz 283 studije provedene na odraslima, djeci, trudnicama ili mješovitoj populaciji, piše Sky.

Kao rezultat toga, objavljena je nova uvjetna smjernica koja preporučuje ljudima, osim onima s dijabetesom, da izbjegavaju korištenje NSS-a za kontrolu tjelesne težine ili smanjenje rizika od nezaraznih  bolesti. Autori kažu da su potrebna daljnja istraživanja.

Dr. Duane Mellor, registrirani dijetetičar i viši predavač na medicinskoj školi Aston, rekao je da zaslađivači još uvijek mogu imati mjesto kao “odskočna daska” koja pomaže ljudima da smanje unos šećera.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.