Mesne okruglice, klasik su koji većina voli jesti, a recepata i načina pripreme vjerojatno je koliko i domaćica ili kuhara. Mogu se kuhati ili peći, napraviti od purećeg, janjećeg ili miješanog mesa, s tjesteninom kao Talijani, ili pak s brusnicama, kao što je većina nas probala u Ikei.
Evo recepta za ukusne mesne okruglice u umaku od rajčice s tjesteninom:
SASTOJCI ZA MESNE OKRUGLICE:
- 1 kg miješanog mljevenog mesa
- 2 glavice crvenog luka
- Sol
- Svježe mljeveni papar
- Mljeveni korijander
- Dimljena crvena paprika slatka
- Malo čilija u prahu
- Žličica svježeg sitno sjeckanog peršina
- Malo češnjaka u prahu
- Žličica sode bikarbone
- 2-3 žlice vode
Meso stavite u veću posudu. Luk očistite i naribajte na najsitniju stranu ribeža. Dodajte sol, papar i ostale začine, sodu i malo vode pa sve skupa miješajte rukama dok se svi sastojci ne prožmu i sjedine u homogenu smjesu.
Oblikujte manje kuglice rukama koje ste prethodno stopili vodom. Dobro zagrijte veću tavu i u njoj ulje ili masnoću po odabiru. Okruglice okrećite kako bi se meso karameliziralo i zapeklo sa svih strana.
Izvadite okruglice i u istoj posudi krenite na pripremu umaka, no prije toga u veliku posudu stavite kuhati vodu za tjesteninu.
SASTOJCI ZA UMAK OD RAJČICE:
- 3 konzerve pelata (polpe)
- Malo koncentrata rajčice ili domaći umak od rajčice
- Mesni temeljac (piletina, junetina)
- 1 glavica luka
- 3 -4 češnja češnjaka
- Svježi bosiljak
- Mediteranska mješavina začina ili odvojeno suhi origano, bosiljak, ružmarin i timijan
- Maslinovo ulje
- 1 svježa čili papričica
- Kapari (ili sitno sjeckane zelene masline)
- Sol
- Krupno mljeveni šareni papar
- Šećer prema potrebi
Na masnoći u istoj posudi u kojoj ste napravili mesne okruglice dodajte još malo maslinovog ulja pa pržite sitno sjeckani luk i protisnuti češnjak. Dodajte sitno sjeckane kapare i pirjajte.
Dodjte i sitno sjeckanu čili papričicu. Nakon par minuta dodajte pelate iz konzerve sve zajedno i s umakom u kojem su. Dodajte začine, sve osim svježega bosiljka.
Kuhajte par minuta pa ulijte temeljac ili vodu u kojoj se kuhala tjestenina. Stalno podlijevajte kako tekućina ispari. Nakon par minuta dodajte i koncentrat rajčice i sve dobro promiješajte.
Ubacite mesne okruglice nazad u umak i kuhajte sve dok one ne omekšaju a umak postane srednje gust i kremast. Gustoću i jačinu umaka regulirajte dodavanjem vode u kojoj se skuhala tjestenina podlijevajući po potrebi. Pred kraj kuhanja dodajte listiće svježega bosiljka i ako je prekiselo malo šećera. P
Tjesteninu skuhajte al dente, ocijedite i servirajte u dublju zdjelu, prelijte s malo maslinovog ulja, pospite s malo suhog origana i izmiješajte. Na tjesteninu izlijte umak pa na to dodajte okruglice. Posipajte svježim bosiljkom i ribanim parmezanom.
Komentari