Svi ih vole: Evo recepta za mesne okruglice u umaku od rajčice

Autor:

Jason Leung on Unsplash

Mesne okruglice, klasik su koji većina voli jesti, a recepata i načina pripreme vjerojatno je koliko i domaćica ili kuhara. Mogu se kuhati ili peći, napraviti od purećeg, janjećeg ili miješanog mesa, s tjesteninom kao Talijani, ili pak s brusnicama, kao što je većina nas probala u Ikei.

Evo recepta za ukusne mesne okruglice u umaku od rajčice s tjesteninom:

SASTOJCI ZA MESNE OKRUGLICE:

  • 1 kg miješanog mljevenog mesa
  • 2 glavice crvenog luka
  • Sol
  • Svježe mljeveni papar
  • Mljeveni korijander
  • Dimljena crvena paprika slatka
  • Malo čilija u prahu
  • Žličica svježeg sitno sjeckanog peršina
  • Malo češnjaka u prahu
  • Žličica sode bikarbone
  • 2-3 žlice vode

Meso stavite u veću posudu. Luk očistite i naribajte na najsitniju stranu ribeža. Dodajte sol, papar i ostale začine, sodu i malo vode pa sve skupa miješajte rukama dok se svi sastojci ne prožmu i sjedine u homogenu smjesu.

Oblikujte manje kuglice rukama koje ste prethodno stopili vodom. Dobro zagrijte veću tavu i u njoj ulje ili masnoću po odabiru. Okruglice okrećite kako bi se meso karameliziralo i zapeklo sa svih strana.

Izvadite okruglice i u istoj posudi krenite na pripremu umaka, no prije toga u veliku posudu stavite kuhati vodu za tjesteninu.

SASTOJCI ZA UMAK OD RAJČICE:

  • 3 konzerve pelata (polpe)
  • Malo koncentrata rajčice ili domaći umak od rajčice
  • Mesni temeljac (piletina, junetina)
  • 1 glavica luka
  • 3 -4 češnja češnjaka
  • Svježi bosiljak
  • Mediteranska mješavina začina ili odvojeno suhi origano, bosiljak, ružmarin i timijan
  • Maslinovo ulje
  • 1 svježa čili papričica
  • Kapari (ili sitno sjeckane zelene masline)
  • Sol
  • Krupno mljeveni šareni papar
  • Šećer prema potrebi

Na masnoći u istoj posudi u kojoj ste napravili mesne okruglice dodajte još malo maslinovog ulja pa pržite sitno sjeckani luk i protisnuti češnjak. Dodajte sitno sjeckane kapare i pirjajte.

Dodjte i sitno sjeckanu čili papričicu. Nakon par minuta dodajte pelate iz konzerve sve zajedno i s umakom u kojem su. Dodajte začine, sve osim svježega bosiljka.

Kuhajte par minuta pa ulijte temeljac ili vodu u kojoj se kuhala tjestenina. Stalno podlijevajte kako tekućina ispari. Nakon par minuta dodajte i koncentrat rajčice i sve dobro promiješajte.

Ubacite mesne okruglice nazad u umak i kuhajte sve dok one ne omekšaju a umak postane srednje gust i kremast. Gustoću i jačinu umaka regulirajte dodavanjem vode u kojoj se skuhala tjestenina podlijevajući po potrebi. Pred kraj kuhanja dodajte listiće svježega bosiljka i ako je prekiselo malo šećera. P

Tjesteninu skuhajte al dente, ocijedite i servirajte u dublju zdjelu, prelijte s malo maslinovog ulja, pospite s malo suhog origana i izmiješajte. Na tjesteninu izlijte umak pa na to dodajte okruglice. Posipajte svježim bosiljkom i ribanim parmezanom.

OZNAKE: mesne okruglice

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.