SVE U JEDNOM ‘One pot’ ili ‘one pan’ jela kao stvorena za ljetne vrućine

Autor:

Image: 415292344, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: David Towers / Alamy / Alamy / Profimedia

David Towers / Alamy / Alamy / Profimedia

Postoji li bolji osjećaj od onog kada nakon ručka gotovo pa i nema posuđa za oprati? Zahvaljujući tzv. “one pot” ili “one pan” jelima, odnosno cijelom obroku skuhanom u jednoj posudi ili tavi, to je moguće.

Osim što ovaj način kuhanja ostavlja kuhinju skoro netaknutom, odličan je izbor za ljetne vrućine, kada vam je u interesu što manje paliti štednjak. Za ovakav ručak bit će vam sasvim dovoljan jedan lonac ili duboka tava, jedna ploča ili plin, a dobit ćete sve što kvalitetan i ukusan ručak podrazumijeva.

U nastavku vam donosimo dva recepta s kojima možete početi svoju “one pot” avanturu.

Tjestenina s rajčicom i bosiljkom

U ovom jednostavnom receptu, sirova tjestenina i cherry rajčice zajedno se pirjaju u jednoj tavi, kuhajući tjesteninu i stvarajući gusti, škrobni umak u isto vrijeme. Kada dodate bosiljak, možete ubaciti i par inćuna.

Sastojci za dvije osobe

-glavica luka

-2 režnja češnjaka

-šaka svježeg bosiljka

– 200 grama tjestenine

-2 velike rajčice ili desetak cherry rajčica

-maslinovo ulje

-sol i papar

-komadić čili paprike

-parmezan

Postupak

Narežite luk na što tanje komadiće, cherry rajčice prepolovite, one veće narežite na manje komadiće, češnjak zgnječite. Sve sastojke poredajte u duboku tavu, posolite, popaprite, ulijte litru vodu i ostavite da proključa.

Kuhajte desetak minuta, dok se tjestenina ne skuha. S vremena na vrijeme promiješajte kako se jelo ne bi zalijepilo za tavu i kako bi se sve ravnomjerno skuhalo, a okusi sjedinili.

Piletina na mediteranski

Sastojci za dvije osobe

-2 kom pileća prsa

-origano

-žličica brašna

-maslinovo ulje

-3 režnja češnjaka

-svježa čili papričica (po želji)

-1 dcl bijelog vina

-desetak crnih maslina

-15 cherry rajčica

-sol i papar

-šaka svježeg peršina

Postupak

Narežite pileća prsa na veličinu zalogaja. Posolite ih, popaprite, pospite origanom i uvaljate u brašno.
Masline i rajčice narežite na pola, a češnjak na listiće. Usitnite peršin i pomiješajte ga s češnjakom. Jedan režanj češnjaka ostavite sa strane. Njega ćete, narezanog, dodati jelu ranije, nego što ćete dodati ovaj s peršinom.

U tavu ulijte maslinovo ulje pa kad se dobro zagrije, na njega stavite komadiće piletine uvaljane u brašno. Ako vam je tava premala za svu piletinu, ovaj korak podijelite u dva koraka.

Kada su svi komadići piletine sa svih strana lijepe zlatne boje, gurnite ih uz rub tave. Na ulje sada stavite čili i češnjak, na samo 30 sekundi.

Kada zamiriše češnjak, maknite ga s tave. Deglazirajte tavu s bijelim vinom i ostavite da zakuha. Sada dodajte masline i rajčice i kuhajte ih dvije do tri minute.

Na kraju dodajte pomiješane češnjak i peršin, sjedinite sa svim ostalim sastojcima u tavi, poklopite, maknite s vatre i ostavite pet minuta da se sastojci prožmu pa servirajte.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.