Postoji li bolji osjećaj od onog kada nakon ručka gotovo pa i nema posuđa za oprati? Zahvaljujući tzv. “one pot” ili “one pan” jelima, odnosno cijelom obroku skuhanom u jednoj posudi ili tavi, to je moguće.
Osim što ovaj način kuhanja ostavlja kuhinju skoro netaknutom, odličan je izbor za ljetne vrućine, kada vam je u interesu što manje paliti štednjak. Za ovakav ručak bit će vam sasvim dovoljan jedan lonac ili duboka tava, jedna ploča ili plin, a dobit ćete sve što kvalitetan i ukusan ručak podrazumijeva.
U nastavku vam donosimo dva recepta s kojima možete početi svoju “one pot” avanturu.
Tjestenina s rajčicom i bosiljkom
U ovom jednostavnom receptu, sirova tjestenina i cherry rajčice zajedno se pirjaju u jednoj tavi, kuhajući tjesteninu i stvarajući gusti, škrobni umak u isto vrijeme. Kada dodate bosiljak, možete ubaciti i par inćuna.
Sastojci za dvije osobe
-glavica luka
-2 režnja češnjaka
-šaka svježeg bosiljka
– 200 grama tjestenine
-2 velike rajčice ili desetak cherry rajčica
-maslinovo ulje
-sol i papar
-komadić čili paprike
-parmezan
Postupak
Narežite luk na što tanje komadiće, cherry rajčice prepolovite, one veće narežite na manje komadiće, češnjak zgnječite. Sve sastojke poredajte u duboku tavu, posolite, popaprite, ulijte litru vodu i ostavite da proključa.
Kuhajte desetak minuta, dok se tjestenina ne skuha. S vremena na vrijeme promiješajte kako se jelo ne bi zalijepilo za tavu i kako bi se sve ravnomjerno skuhalo, a okusi sjedinili.
Piletina na mediteranski
Sastojci za dvije osobe
-2 kom pileća prsa
-origano
-žličica brašna
-maslinovo ulje
-3 režnja češnjaka
-svježa čili papričica (po želji)
-1 dcl bijelog vina
-desetak crnih maslina
-15 cherry rajčica
-sol i papar
-šaka svježeg peršina
Postupak
Narežite pileća prsa na veličinu zalogaja. Posolite ih, popaprite, pospite origanom i uvaljate u brašno.
Masline i rajčice narežite na pola, a češnjak na listiće. Usitnite peršin i pomiješajte ga s češnjakom. Jedan režanj češnjaka ostavite sa strane. Njega ćete, narezanog, dodati jelu ranije, nego što ćete dodati ovaj s peršinom.
U tavu ulijte maslinovo ulje pa kad se dobro zagrije, na njega stavite komadiće piletine uvaljane u brašno. Ako vam je tava premala za svu piletinu, ovaj korak podijelite u dva koraka.
Kada su svi komadići piletine sa svih strana lijepe zlatne boje, gurnite ih uz rub tave. Na ulje sada stavite čili i češnjak, na samo 30 sekundi.
Kada zamiriše češnjak, maknite ga s tave. Deglazirajte tavu s bijelim vinom i ostavite da zakuha. Sada dodajte masline i rajčice i kuhajte ih dvije do tri minute.
Na kraju dodajte pomiješane češnjak i peršin, sjedinite sa svim ostalim sastojcima u tavi, poklopite, maknite s vatre i ostavite pet minuta da se sastojci prožmu pa servirajte.
Komentari