Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je Ludbreški hren postao 48. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji.
Europska komisija je u srijedu u Službenom listu EU objavila da je Ludbreški hren dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla čime je taj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele EU.
Iz Ministarstva ističu kako EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.
“Na području sjeverozapadne Hrvatske, točnije na širem području grada Ludbrega, hren se uzgaja više od 40 godina. Kvalitetna sorta Ludbreški hren uzgojena je kvalitetnim odabirom sadnog materijala, a nositelj i organizator proizvodnje već je niz godina tvrtka Agro Altera“, stoji u Službenom listu EU-a.
Meso crne slavonske svinje postalo 46. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU-u
Agro Altera ludbreški hren smatra lijekovitom biljkom za koju kažu da ima najviše vitamina C na svijetu. Osim toga, Ludbreški hren bogat je mineralnim i vitaminskim sastojcima (vitamin C, kalij, vitamin B1, vitamin B6, zeljezo, kalcij, vitamin B2, magnezij, fosfor…) i koristi se za liječenje različitih zdravstvenih tegoba.
Postupak zaštite naziva Ludbreški hren pokrenuo je Cluster za ruralni razvoj i poduzetništvo EUVITA iz Varaždina, koji je Ministarstvu poljoprivrede podnio zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom Ludbreški hren.
Ludbreški hren je, kako se navodi u priopćenju, korijen povrtne kulture dobivene kultivacijom samonikle biljke hrena (Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey. et Schreb.), koja kao autohtona vrsta i istoimena čuvana sorta raste isključivo na području Varaždinske županije.
Korijen Ludbreškog hrena predstavlja podzemni dio korijena i često je razgranat, valjkast, zadebljao i mesnat te ima prepoznatljiv i pravilan, blago konusni oblik okruglastog presjeka. Odlikuju ga ljutina, oštrina i osvježavajući okus, a konzumira se kao svježi proizvod, prvenstveno kao prilog i dodatak jelima.
Varaždinsko bučino ulje 44. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU
Uz prirodne karakteristike proizvodnog područja, za proizvodnju Ludbreškog hrena ključan je ljudski čimbenik koji podrazumijeva tradicionalni način sadnje i poznavanje tehnologije uzgoja hrena, koji su važni za održavanje karakteristika čuvane sorte.
Vještina uzgoja Ludbreškog hrena, kako se navodi, važna je od pripreme sadnica do dorade korijena za tržište, a specifičnost je i dorada biljke tijekom vegetacije te prepoznavanje optimalnog stupnja zrelosti kako bi se u konačnici dobio korijen prepoznatljivog oblika i senzorskih svojstava.
Komentari