Prerađena biljna hrana stvara loše prehrambene navike, nepovoljno utječe na procese u metabolizmu i povećava rizik od depresije kod vegana i vegetarijanaca, pišu vitamini.hr.
Nova australska studija je uključila 219 vegana i vegetarijanaca u dobi između 18 i 44 godine. Svi ispitanici trebali su ispuniti upitnike vezane za mentalno zdravlje i kvalitetu prehrane.
Rezultati istraživanja pokazali su kako ispitanici čija je prehrana bila bogata svježim voćem, povrćem, orašastim plodovima, sjemenkama, mahunarkama i cjelovitim žitaricama imali manji rizik od razvoja depresivnih stanja u usporedbi s ispitanicima koji su češće konzumirali prerađenu hranu i razvili loše prehrambene navike.
Zdrava prehrana bogata ugljikohidratima, vlaknima, probioticima i antioksidansima iz biljaka, voća i povrća povoljno utječe na raspoloženje. Ističe se da su vegani i vegetarijanci skupina, koja je sklonija razvoju depresije u odnosu na ostatak populacije. To se povezuje i uz životni stav te zabrinutost oko dobrobiti životinja te čistog i zdravog okoliša.
Zaključuje se da je važno njegovati dobre prehrambene navike. Biljna prehrana prerađena rafiniranim biljnim uljima, rafinirane žitarice, visoke koncentracije soli i šećera povećavaju zdravstvene rizike.
Komentari