Blagdani, praznici i svi slobodni dani u tom razdoblju obilježavaju unos jako kalorične hrane, dosta šećera i alkohola. Malo tko odoli spremljenim delicijama i dobrom piću u veselom društvu. Teško je odoljeti hrani koja se priprema za blagdane jer osim prehrambenog, hrana i piće imaju i društveni aspekt.
Sve uneseno opterećuje ljudski organizam, a najviše, podsjećaju nutricionisti i liječnici, trpi jetra.
Meso kao izazov
Iako nutricionisti svake godine daju savjete kako se ne prejedati za vrijeme praznika, realnost je ipak drugačija. Blagdani su vrijeme zabave i opuštanja i ljudi pojedu više no što im je potrebno. Najviše se, pokazuju podaci, pojede mesa i slatkiša.
Uz bilo koju vrstu mesa uvijek se preporučuje što više povrća te povrtne juhe, kako bi se meso što lakše i brže probavilo.
Pritom, dobro je dati prednost kuhanom i pečenom mesu, u odnosu na prženo ili pohano. Također, u ovom razdoblju dobro je jesti što više svježe salate.
Kolači – još veći izazov
Mnogi ljudi teško odolijevaju slatkišima za blagdane. Kolači, prekrasne torte… Važno je makar osvijestiti količinu koja se pojede.
Također, važno je ograničiti unos alkohola jer sva alkoholna pića imaju dosta kalorija.
Obavezno unositi vodu. Za slatku, slanu, mesnu hranu, kao i za alkohol, potrebno je piti više vode, iako nije toplo vrijeme. Voda će hidrirati tijelo i pomoći mu da izbaci toksine. Svježa limunada i cijeđena naranča su dobri pomagači i protiv prehlada, a bitni su i zbog vitamina C.
Ipak, uza sva upozorenja, ne treba zaboraviti da su ovo dani druženja, zabave i ljubavi i važno je u njima uživati s dragim ljudima.
Ako se ipak pojavi manjak energije, glavobolja, osjećaj napuhnutosti i neredovita probava znači da organizmu treba detoksikacija.
Što se može učiniti?
1. Smanjiti unos mesa, previše slane i slatke i hrane, te izbaciti alkoholna pića.
2. Stara dobra juha od povrća pomaže. Uvrstiti je barem dva puta na dan.
3. Povećati unos svježeg povrća i voća bogatog vitaminom C.
4. Dobar izbor je i kompot od suhih šljiva bez šećera koji će pomoći crijevnu peristaltiku i ubrzati probavu.
5. Nastaviti sa hidriranjem ogranizma sa barem 2 litre vode ili biljnog čaja na dan.
6. Od čajeva jetri pomažu maslačak, menta, kamilica, matičnjak, sikavica i peršun. Od biljaka tu je artičoka, svo tamno zeleno povrće i mrkva. Odličan napitak za oporavak jetre je svježe cijeđeni sok od mrkve, cvekle i limuna. Dovoljno je samo 1 decilitar ovog soka na dan, da se pomogne jetri.
6. Odmah nakon praznika krenuti na tjelovježbu te se vratiti normalnom unosu barem 3 porcije povrća i 2 porcije voća na dan.
7. Izbjegavati unos hrane u večernjim satima.
8. Nikako se ne smije gladovati, dobro raspoloženje mora biti prisutno.
Komentari