Portal BBC-a Good Food objavio je veliki članak o hrvatskoj kuhinji. Navode da su raznolikost regija i strani utjecaji tijekom stoljeća ostavili traga na hrvatskoj kuhinji. Čitatelje pozivaju da otkriju neke od najboljih hrvatskih jela. Evo što preporučuje BBC:
1. Crni rižoto
Ovo jelo radi se od sipe ili lignje, maslinovog ulja, češnjaka, crnog vina i crnila od lignji, što daje intenzivan morski okus i crnu boju. Popularno na cijeloj hrvatskoj obali, ovo će vam jelo zacrniti usta i zube – ali isplati se.
2. Boškarin
Bijelo-sivi istarski volovi dugih rogova gurmanska su delicija. Boškarin se poslužuje u vrhunskim restoranima i konobama na razne načine, i kao carpaccio; u slanom umaku s tjesteninom ili njokima; kao salama ili odrezak; ali i kao juha od repa boškarina.
3. Brudet
Ovaj ribarski gulaš potječe iz talijanske regije Marche. Tradicionalno su ga ribari kuhali na otvorenoj vatri koristeći ulov dana. U lonac bi dodali dovoljno octa da se varivo očuva nekoliko dana. Kao i Talijani, i primorski Hrvati u ovom jelu koriste temeljac od rajčice.
4. Buzara
Ovo jednostavno jelo od dagnji u vinskom temeljcu s češnjakom i krušnim mrvicama popularno je diljem hrvatske obale. Buzara znači “gulaš”, a priprema se slično kao što Francuzi rade moules marinière.
5. Fritule
Uobičajena na jadranskoj obali, ova pržena peciva nalik na krafne razlikuju se od regije do regije – u smjesu mogu ići žumanjci, grožđice, naribana korica limuna ili naranče, pa čak i rakija ili rum. Tradicionalno posluženi tijekom praznika, popularni su i izazivaju veliku ovisnost, pa ih obično možete pronaći tijekom cijele godine.
6. Fuži i pljukanci
Fuži su domaća tjestenina u obliku pera koja se pravi tako da se izrežu kvadratići veličine 5 x 5 cm i svaki komad omota oko drške drvene žlice. Često se poslužuje s umakom od tartufa ili blagim crvenim umacima poput govedine, boškarina, piletine, pijetla ili divljači. Istrijani vole i žvakaće, ručno motane pljukance – to je tjestenina koja oblikom podsjeća na mahune – i njoke.
7. Istarski pršut
Dobar obrok često počinje s pladnjem pršuta i sira. Istarski pršut se pravi od oguljenog svinjskog buta koji se suho posoli morskom soli i začini prirodnim začinima poput papra i češnjaka, a ponekad i lovorom i ružmarinom. Za razliku od južne primorske Hrvatske, gdje Dalmatinci pršut dime, Istrani svoje meso suše na zraku uz jaku sjevernu buru. Istarski pršut odležava najmanje 12 mjeseci, a ovisno o vremenskim uvjetima i do 18 mjeseci. Dobiveni proizvod ima posebnu aromu i umjereno slan okus koji se dobro slaže sa sirevima iz regije.
8. Malvazija i teran
Istarske prepoznatljive vinske sorte su malvazija i teran. Malvazija, lako pitko bijelo vino dobre mineralnosti s notama marelice i jabuke, odlično se slaže uz morska jela. Teran, robusni crveni, dobro se slaže s mesnim jelima uključujući boškarin i pršut.
9. Peka
Popularno u cijeloj Hrvatskoj, ovo nježno jelo od mesa i povrća naziva se i ispod peke – doslovno hrana koja se kuha ispod terakota ili željeznog poklopca na užarenoj žeravici. Peka se može sastojati od hobotnice, janjetine, teletine ili piletine, a uz nju često ide i krumpir.
10. Tartufi
Motovunske šume u Istri sadrže neke od najvećih koncentracija tartufa na svijetu. Hrvatski tartufi nisu toliko poznati kao talijanski, ali neki kažu da imaju jaču aromu. Svakako su jeftiniji od svojih talijanskih pandana – obrok od više slijedova s velikom količinom tartufa košta upola manje nego u Italiji.
A BBC je naveo i tri preporuke lokalaca:
1. Sirovi plodovi mora
Često nazivana “mediteranskim sashimijem”, sirova riba prelivena maslinovim uljem uživa u gurmanima. Damir & Ornella u Novigradu poslužuje degustaciju sirove morske hrane ‘od mora do tanjura’, vješto filetirane uz stol. Također kušajte kamenice iz Limskog kanala, cijenjene zbog svog intenzivnog slanog okusa.
2. Maslinovo ulje
Hrvatska maslinova ulja dobila su devet nagrada na New York International Olive Oil Convention 2016., od čega šest iz Istre. Kvalitetno ekstra djevičansko istarsko maslinovo ulje pikantnog je, paprenog okusa i mirisa koji asocira na svježe pokošenu travu. Mnoge proizvode pojedinci ili male zadruge tako da imaju ‘lokalne’ okuse.
3. Marenda
Budući da radni dan, čak i u uredima, može započeti u 7 ujutro, marenda osigurava energiju prije ručka. Ne očekujte da ćete puno obaviti dok je marenda – odmorite se sami i potražite jelovnike koji sadrže juhu ili jela kao što su jota, gulaš od graha i kiselog kupusa sa slaninom.
Komentari