Mandarina ili mandarinka (Citrus reticulata) je biljka iz porodice Rutaceae, a pripada rodu Citrusa. Mandarine su zimzelene biljke, narastu do tri metra visine, sa širim listovima od ostalih citrusa. Najbolje uspijeva u suptropskim krajevima jer je osjetljiva na hladnoću.
Sorta unšiu (Unshiu, Satsuma) je sortna grupa japanskih mandarina kojih ima više od dvjesto. Zbog otpornosti na hladnoću postala je glavna sorta uzgoja u hrvatskim krajevima, kod nas se uzgajaju i druge sorte kao što su klementine i sorta havana (domaća mandarina, narancin).
Mandarina je praktičan, ukusan i zdrav zalogaj koji ima mnogo nutritivnih i zdravstvenih prednosti, piše alternativazavas.com.
Jedna mandarina sadrži 32 miligrama vitamina C što je pola preporučene dnevne količine. Mandarine su bogate vitaminom A i folnom kiselinom. Jedna mandarina sadrži 16 posto dnevne vitamina A te pet posto dnevne preporučene vrijednosti folne kiseline.
Od minerala, u ovom su plodu prisutni kalij, kalcij, magnezij, bakar i željezo.
Vlaknasto, bijelo tkivo koje se nalazi između kriški mandarine, naziva se lamela. To je membrana bogata topljivim vlaknima. Najveća prednost dijete bogate topljivim vlaknima je snižavanje lošeg kolesterola u krvi i regulacija funkcioniranja probavnog sustava.
Mandarina pomaže u zacjeljivanju rana, jača imunitet, ubrzava metabolizam, smanjuje apetit, pomaže u očuvanju vida…
Eterično ulje mandarine dobiva se prešanjem sirove kore ovog voća što pomaže kod cijelog niza zdravstvenih tegoba.
Mandarina se koristi i u kulinarstvu, gdje daje slatkasto-kiseli okus određenim jelima, salatama…
Komentari