‘STANJE JE KRITIČNO!’ Ugostitelji očajni: Sve to skupa i gostima stvara frustracije…

Autor:

19.02.2018., Zagreb -  Posluzivanje kave u kaficu."nPhoto: Borna Filic/PIXSELL

Borna Filic/PIXSELL

Ugostitelji se, pogotovo u posljednje vrijeme, suočavaju s velikim nedostatkom radne snage, pogotovo konobara. Problem je to koji traje cijele godine, no eskalacija stiže na ljeto kad mnogi odu raditi na Jadran gdje posla ima više, ali su i plaće – veće.

Za ugostitelje u kontinentalnoj Hrvatskoj tad počinju veliki problemi. Gordan Šestić, predsjednik Udruge ugostitelja Grada Osijeka, još zimus je za N1 rekao da osječki i slavonski ugostitelji sa zebnjom razmišljaju “što će biti kad krenu lukrativne ponude za sezonu i kako će onda zadržati ljude”.

Situacija je, čini se, i lošija od prognoza. “Stanje je kritično. Problem se ponavlja svakoga ljeta, ali sve intenzivnije. Ovdje kod nas gotovo da nema lokala koji nema otvoren natječaj za konobare, ali iz nekog razloga baš nitko se ne javlja. Bilježimo i veliki pad interesa studenata za sezonske poslove u ugostiteljstvu. Sustav se nije pripremio za ovakav sezonski odljev radne snage. A pritisak je velik jer pljušte sve bolje ponude za sezonskim poslovima na Jadranu”, rekao je Šestić za N1.

Ovog ljeta potražnja za sezoncima veća nego ikad, stižu i Meksikanci

Dodao je da je zastoj i s uvoznim radnicima jer se na njih, zbog izdavanja radnih dozvola i ostaloga, u prosjeku čeka četiri do šest mjeseci. Situacija je, poručio je, toliko loša da mnogi ugostitelji razmišljaju i o zatvaranju lokala, u boljem slučaju da rade samo u jednoj smjeni. “U prednosti su mali obiteljski lokali gdje rade članovi obitelji. Svi veći ugostiteljski objekti su u jako velikom iskušenju”, naglasio je.

Slično je i u drugim slavonskim gradovima. “Nema mjesta gdje se ugostitelji mogu osloniti na neku stabilnu ekipu radnika koji su na raspolaganju. Samim time pada i kvaliteta usluge, što će vjerojatno dovesti do jačanja trenda samoposluživanja, nekakvog oblika automatizacije u ugostiteljskim objektima. Sve to skupa i gostima stvara frustracije jer ne dobivaju uslugu na kakvu su navikli”, navodi za N1 predsjednik udruge osječkih ugostitelja.

Kontinentalci u ljetno vrijeme ne mogu konkurirati plaćama na Jadranu. “U Osijeku su kave u rasponu cijena od 1,50 do 1,80 eura i prema ovdašnjem životnom standardu, cjenovnoj razini i obimu posla, radnike plaćamo maksimalno koliko možemo. Usto imamo i veliku konkurenciju u dostavnim službama i raznim call-centrima u ugostiteljstvu. Mislim da je sada pravo vrijeme da se rastereti ugostiteljski sektor ukidanjem nekih poreza i parafiskalnih nameta. Time bi se otvorio dodatni fond za plaće”, smatra Šestić.

Potražnja za radom manja na godišnjoj razini, konobari i kuhari s najvećim smanjenjem broja oglasa

Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb, istaknuo je, pak, da je stanje alarmantno. “Nemamo radne snage, gotovo svi su otišli na Jadran ili u inozemstvo. I ja i mnogi drugi razmišljamo čak da počnemo raditi dvokratno. Neki su prisiljeni i zatvoriti lokale preko ljeta”, naglasio je.

Već duže vrijeme ugostitelji ne uspijevaju manjak radnika “pokrpati” ni studentima ili srednjoškolcima. “Ako bi oni i radili, bilo je to samo vikendom, a nama je potrebna cjelotjedna, cjelomjesečna pa i cjelogodišnja radna snaga. Ne možemo se oslanjati na nekoga tko može raditi samo na dan, dva. Ovaj posao trebao bi biti dugoročan. Ulaganja su previsoka, a odavno smo na rubu isplativosti. Ulazni troškovi su narasli za 13 do 15 posto u odnosu na godinu, dvije unatrag”, istaknuo je Letica.

Problem je, upozorava, dugoročan te dodaje da su ugostitelji u središtu Zagreba u prednosti jer lakše mogu zaposliti strane radnike. “Da bi tamo radili, konobari ne moraju nužno znati hrvatski jezik. U kvartovskim lokalima i u lokalima na rubnim dijelovima grada to je puno teže”, rekao je.

RAST PLAĆA U TURIZMU Evo koliko više će zarađivati sobarice, konobari, kuhari, pomoćni radnici…

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.