Jamie Oliver globalni je fenomen na području kulinarstva i podizanja svijesti o prehrani. Tijekom dugačke medijske karijere, nadahnuo je milijune ljudi da počnu kuhati te da konzumiraju svježu i ukusnu hranu.
U svojoj novoj kuharici ‘Jedan’, koja je nedavno objavljena na hrvatskom jeziku, ‘Goli kuhar’ donosi recepte koji se pripremaju u samo jednoj posudi.
Danas, po njegovom receptu, pripremamo sočnu piletinu s tahinijem. Za pripremu dvije porcije bit će vam potrebno tek 24 minute.
Sastojci:
- 2 tikvice različitih boja
- 1 limun
- 150 g kuskusa
- 1 svežanj peršina plosnatog lista (30 g)
- 2 režnja češnjaka
- 2 komada pilećih prsa (svaki od 150 g), bez kože
- 2 žlice tahini paste
- 2 žlice jogurta
Priprema:
Zakuhajte vodu u električnom kuhalu. Na jak plamen stavite neprianjajuću tavu promjera 30 cm. Tikvicama odrežite vrške, po duljini ih prerežite na četvrtine pa ih 5 minuta pecite u vrućoj tavi bez ulja. Okrenite ih nakon pola predviđenog vremena.
Limun prerežite napola, jednu polovicu prerezanom stranom prema dolje stavite u kakvu zdjelu. Oko limuna uspite kuskus i prelijte ga s 300 ml kipuće vode iz kuhala.
Nasjeckajte stabljike peršina i njima pospite kuskus, a listiće prelijte sokom preostale polovice limuna i ostavite sa strane. Oljuštite i tanko narežite češnjak. Tikvice izvadite na dasku, krupno ih narežite i složite na kuskus, a tavu ostavite na plamenu.
Piletinu na razmaku od 1 cm zarežite po duljini (pazite da meso sasvim ne razrežete), natrljajte je većinom tahini paste, češnjakom, morskom solju i crnim paprom. U vrućoj tavi bez ulja piletinu pecite 4 minute sa svake strane ili dok ne požuti i bude lijepo pečena. Hvataljkama uhvatite onu polovicu limuna i iscijedite ga po kuskusu te promiješajte kuskus, nasjeckane stabljike peršina i tikvice, dodajte soli i papra, a na vrh stavite začinjene listiće peršina.
Preostali tahini pomiješajte s jogurtom, po želji pokapajte s malo ekstradjevičanskog maslinovog ulja i poslužite uz sočnu piletinu premazanu tahinijem.
Stigla je nova kuharica omiljenog kuhara čija jela stanu u jednu posudu
Komentari